07.05.2020 | 14:43
Каракачанов: В главите на македонския елит още се върти сърпът, чукът и петолъчката
В смесената комисия правителството на Македония вкара поне трима, които са едни от най-отявлените българомразци

Красимир Каракачанов, вицепремиер, министър на отбраната и председател на ВМРО – Българско национално движение в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус „Това е България”, водещ Цоня Събчева

Водещ: В отворено писмо до вицепремиера Красимир Каракачанов и евродепутата Андрей Ковачев председателят на групата за сътрудничество между парламентите на Македония и България Илия Димовски прави скандален прочит на българската история, квинтесенцията на което е твърдението, че македонците са българи колкото българите са гърци. Защо все още манипулациите на Скопие ни изненадват и как да им противостоим? Наш гост е вицепремиерът Красимир Каракачанов. Какъв прочит направихте на отвореното до Вас писмо, препечатано в над 13 македонски издания, почти в целия местен печат всъщност?

Красимир Каракачанов: Е, това е част от поредната кампания. Преди няколко дни бившият министър-председател Груевски беше написал в интернет едно пространно свое тълкование на историята и аз му отговорих с аргументи факт по факт. Факти, пред които също, както се казва, и боговете мълчат. И то не беше разпространено нито от един македонски сайт, нито от една македонска медия. Но броят на четенията на този мой коментар, който беше от 5-6 странички, бе над 36 хиляди човека в Македония още на 2 май. Явно тази тема предизвиква дебати, раздразнение, по-скоро раздразнение и оттам дебати в македонското общество. И ставаме свидетели на поредния политик, некомпетентен в историята на собствената си държава и народ човек, който се опитва да тълкува фактите по изключително елементарен, бих казал неграмотен начин.

Но най-интересното е друго в Македония. В Македония в последните 20-ина години излязоха поне 20-30 книги, някои от които от документи, а други – оригинални спомени на дейци на ВМРО, или въобще спомени, писани преди 50-60, 100 години, в които навсякъде се говори за българи, българи, българи, българи и за никакви македонци и македонска нация. Ако тези политици, като въпросния г-н Димовски, си бяха направили труда да прочетат няколко книги, не издадени в България, а такива, които са отпечатани от Македонската академия на науките или от архивите, тяхното Управление на архивите в Македония, би следвало да са малко по-въздържани в непремерените, и пак ще го повторя – неграмотни коментари и тълкования на историята. Нямам друго обяснение. Явно съм ги жегнал сериозно, но пък в края на краищата в дебата се ражда истината.

Това само ще направи каченото в моя профил отворено писмо, не отворено писмо, а отговор на Груевски, ще го направи още по-популярен. В Македония ще го прочетат още 30 хиляди души. Така че те с подобни шизофренични реакции не печелят нищо. Губят.

И аз не мога да разбера друго – видно е, че тази политика, аз няма да се връщам към фактите от историята преди 150-200 години, или 100 години, или дори преди 50. Видно е обаче, че тази политика на политиците в Македония в последните 30 години, откакто Македония е независима държава, тази политика да налагат тази изкуствена идентичност с нова македонска идентичност, с фалшификати на българската история не води до нищо добро. Напротив, тя разделя обществото допълнително.

Ако по времето на комунизма, когато Тито налагаше идеята за македонска нация, хората бяха разделени на българи и македонци, но не оспорваха славянския си произход, славянския си език и култура, то именно от партията на Груевски ДПМНЕ направиха така, че допълнително доразделиха хората. Тези, които са си българи, са си българи, тези, които се чувстваха македонци, те ги разделиха на славяно-македонци и антични македонци. И виждаме, че резултатите от тази политика са катастрофални. Македонското население, условно да го наречем така, намалява, албанските фактори, партии вземат все по-сериозен превес, стигна се дотам, че дори на няколко пъти се променя Конституцията в Македония, и според сега действащата Конституция не е възможно да се направи правителство без в него да участва някоя от албанските партии.

Албанското население обаче нараства като популация, разпростира се освен в районите в Западна Македония, където традиционно е живяло от векове, се разпростира вече и към райони на Централна Македония, дори и Северна и Източна Македония. И перспективата е нерадостна за тези политици, които са се затворили в своя стъклен свят от криви огледала и защитават отречените от целия свят тези на Коминтерна.

Защото македонската нация – за това има документи писмени от 30-те години на миналия век, македонската нация е част от стратегия на комунистическия интернационал в Москва за създаване на нови нации, такива като македонската, молдавската, белоруската. Бяха измислени също така и добруджанска, и шопска, и тракийска нация, само че нямаше как това да се осъществи. Докато идеята за отделна македонска нация се наложи силом, с насилие, след 1944-1945 година на Република Македония, защото тя стана част от комунистическа Югославия. И ти да защитаваш подобна комунистическа, абсолютно идеологизирана теза, здравият човешки разум не го разбира. Аз разбирам, че когато имаш отделна държава, е логично да кажеш: аз съм роден в държавата Македония, аз съм македонец. Ама самите те, дето са съгласиха да си сменят името, сега какъв си, северномакедонец ли си? Малко нелогично е.

От друга страна, не можеш да се опитваш да създаваш идентичност, фалшифицирайки историята хилядолетия назад или столетия назад. Помните, че това предизвика конфликта им с Гърция по темата за античната история на Македония, за Александър Македонски и т.н. Имаше такъв конфликт с България по темата за цар Самуил. Е, не може целият свят да е наричал цар Самуил български цар, самият византийски император, който го е победил, да се нарича Българоубиец, но ти тъпо и шизофренично да продължаваш да твърдиш, че Самуил не е знаел какъв цар е, той всъщност бил македонски цар. Ами никой в света не знаел, само новите политици в Македония научили сега.

Това е излиянието на въпросния г-н Димовски. То не съдържа никакви аргументи, то просто е озлобление, че в ХХI век няма как да скриеш истината.

Водещ: Г-н вицепремиер, има обаче нещо друго. В това безспорно озлобено излияние той напада българската държава и българската държавност. Твърди, че в България има най-много македонци от всички държави в света заради масови акции, забележете, демакедонизация, в процес според него ние сме по-успешни от Сърбия и Гърция. Твърди, че разселените в България македонци са насилствено асимилирани, за да се създаде монолитна българска нация. Това е безобразие, извинете.

Красимир Каракачанов: Ама точно така е. В България живеят повече македонци според техните разбирания, отколкото в самата Македония. И не само в Благоевградска и Кюстендилска област, в България от различните части на Македония във времето след Освобождението на България са имигрирали около 600 хиляди човека, като започнем след Берлинския конгрес, Кресненско-Разложкото въстание, Илинденското въстание, войните за национално обединение, периода на сръбската окупация и гръцката власт в Македония. Тези 600 хиляди души дошли преди 70-80 години в България правят така, че в момента около 2 милиона българи имат потекло от Македония.

Почти няма българско семейство, в който някой да няма произход – баба, дядо, баща, майка и т.н. Така че от тази гледна точка в България има много македонци, но те са в основата на българската нация. Защо? Защото когато се раждат модерните нации в XIX век, или края на XVIII – началото на XIX век, българите от Македония бяха първите, които започнаха борбата за еманципираното на българина.

Вие знаете, че в Османската империя всички християни до създаването на Българската екзархия през 1870 година, са били подведомствени на гръцката патриаршия. Във всички български земи от делтата на Дунав та до Охридското езеро свещениците са служили на гръцки, чели са Евангелието и Библията на гръцки, обаче започва процес на еманципация. Знаете ли къде са първите опити и първите сблъсъци на гръцкото духовенство с българското население, което иска в църквите да се чете на български език, в училищата да се преподава на българки?

Водещ: В Македония.

Красимир Каракачанов: Точно така – станало е именно в Македония. Първите два града: през 1815 година в град Скопие и малко по-късно в град Велес. И чак след това нашите сънародници в Търново и във Враца в днешна България се разбунтуват. Значи, ако в началото на XIX век, когато не е имало българска държава, не е имало и лошият Каракачанов да ги асимилира, населението само се е самоопределило.

И то започва процеса първо в Македония. Паисий Хилендарски – човекът, който ние наричаме първият възрожденец, човекът, написал първата българска история Паисий Хилендарски, според логиката на г-н Димовски и подобни умници в Скопие, би следвало да е македонец. Той е роден в град Банско. Град Банско според тях е асимилираната част от Македония. Ама защо Паисий Хилендарски в 1760 година пише „История славянобългарска“, а не славяномакедонска?

Защо друг един негов съгражданин Неофит Рилски малко по-късно в началото на XIX век пише българска граматика, той така я пише, не пише македонска граматика? Защо първата българска печатна книга е издадена в Солун от един монах, който е от района на град Кичево, сега в Македония, за съжаление днес мнозинството е албанско население?

Тоест, първите български възрожденци, които издават първите печатни книги, пишат българската история, българската граматика, в Османската империя никой не ги е карал насила да бъдат българи. Не е имало репресивни мерки, не е имало българска държава, не е имало българска пропаганда – някой да ги е карал насила. Само че те не желаят да чуват тези факти, те си избират удобните клишета от времето на комунизма и боравят с тях. И смятат пак, че като по времето на комунизма могат със заклинания да управляват процесите – не могат. В края на краищата проблемът е техен. Не ние ги молим да влизат в Европейския съюз, те желаят да влязат там. И ако желаят да влязат там, нека да бъдат така добри да се излекуват от това раздвоение на личността и тази шизофрения.

Няма как да допуснем в Европейския съюз да влезе държава, която по брутален, безпардонен и бих го нарекъл циничен начин се опитва да фалшифицира историята на българския народ. Няма как да се случи това. Така че изборът е техен. И аз Ви предлагам даже да не се разстройвате толкова и да се ядосвате, няма нужда от емоции. Има нужда от прагматична и последователна българска политика, такава, каквато беше формулирана в Договора за добросъседство, в който договор беше фиксирано, че ще бъдат изчистени всички спорни въпроси от общата ни история, и чак тогава ще получат нашата подкрепа. Ако те не желаят, няма проблем, нека да си стоят в собствената си държава, която сами нарекоха Северна Македония, и тепърва да се разправят и решават проблема и проблемите, които ще имат, а имат вече от десетилетие с все по-нарастващия процент на албанско население. Проблемът не е наш, проблемът е техен.

Водещ: Г-н вицепремиер, какво обаче ще предприеме България, ако от Скопие официално продължават тази политика?

Красимир Каракачанов: България трябва да предприеме това, което направи в момента – тя излезе с рамкова позиция и каза: не сме против членството на Македония в Европейския съюз, но датата, от която ще започнат тези преговори, зависи от това, кога ще бъдат изчистени тези рецидиви или този рецидивизъм, престъпен рецидивизъм спрямо българската история от страна на политиците в Скопие. И когато те престанат да претендират за нашата история, когато спрат да отричат очебийните факти, когато променят учебниците си по история, в които пише, че ние българите сме фашисти, окупатори и какви ли не, едва ли не циклопи с едно око, които ядат хора, когато това приключи, ние ще дадем нашето съгласие. Ако не приключи, няма съгласие.

Водещ: Смесената българо-македонска комисия как ще продължи да работи, като тя на практика буксува, тя не работи? Докога ще търпим формалното ѝ съществуване?

Красимир Каракачанов: Вижте, в тази комисия правителството на Македония вкара поне трима, които са едни от най-отявлените българомразци. Хора, които цялата им научна кариера, 20-30 години е да пишат, да фалшифицират историята и да хулят България. Още като видях състава на тяхната комисия ми беше ясно, че тук няма да се работи. Защото целта на тези хора не е да седнат на масата като модерни хора от ХХI век, а целта е да се опитат да си прокарат техните фалшиви тези.

За съжаление, в Скопие политиците, аз съм си говорил и с техния министър-председател, и с военния им министър, министъра на вътрешните работи, с кого ли не, те си представят нещата по следния начин: те от времето на Титова Югославия са си измислили едни лъжи, и може би в част от тях вярват, че са истини. Ние от другата страна вадим историческите аргументи. И те смятат, че между тяхната лъжа и нашите исторически факти ние ще направим един сурогат, една смеска и така, и така – малко те да са доволни, малко ние да сме доволни. Те така си представят нещата.

Другото нещо, което за съжаление си представят, то прилича от изказването на техния президент от преди 2-3 дена, е, че някой ще въздейства ние да отстъпим. Те смятат, тъй като откакто съществува държавата Македония, тя е била марионетна и тотална подчинена на Белград и каквото кажеха партийните секретари, това се случваше в Македония, този да бъде уволнен, другият да бъде назначен, този да бъде арестуван, другият да бъде разстрелян. Те са свикнали някой да им казва. И те смятат, че и ние ще постъпим по този начин. И те сега разчитат, те смятат, че са центъра на Вселената, че американци, германци, французи или не знам си кой си друг ще ни натисне, защо – защото те са много хубави и без тях не може да се върти Земята и не може да изгрее слънцето.

Просто до такава степен е индоктринирано съзнанието на техния политически елит, че тези хора смятат, че без тях няма да съмне на другия ден – е, ще се съмне и без тях, както съмва всеки ден. И затова се държат по този нагъл и брутален начин. Смятат, че ние ще отстъпим, смятат, че някой ще ни притисне, че ние нямаме избор.

Напротив, ние нямаме бърза работа. Процесът на осъзнаването е бавен процес, от тях зависи. Ако те седнат като нормални хора, защото аз многократно давам подобни примери – ами да вземем Албания и Косово, все албански държави, един език, еднакви национални символи, някой спори ли дали в Косово се говори косовски език и има някаква отделна косовска история? Макар че те са били още по-разделени от България и Македония, защото буквално откакто съществува държавата Албания от 1912 година Косово винаги е отделно от Албания, част от Сърбия. Ами да вземем Австрия и Германия – някой в Австрия и Германия води ли спор какъв е езикът в Австрия или на каква азбука пишат, и на какъв език пишат? Ако австрийците ги попитате какъв език говорите, те ще отговорят: немски. Но това не ги прави по-малко суверенна държава. Австрия не само е модерна държава, но тя е една от най-икономически развитите държави. Но при тях няма пълното умопомрачение да казват: не, не, ние вече сме отделна държава и ние сме австрийци, говорим австрийски. Същото е между Молдова и Румъния. Тази шизофрения в Скопие се базира на дълбоко вкоренената марксистко-ленинска идеология.

Водещ: Която ги е напълнила с комплекси.

Красимир Каракачанов: Напълнила ги е с комплекси. На тях още в главата им се върти сърпа и чука, и петолъчката. Сега не можеш да ми говориш ти, като Груевски, уж си лидер на ВМРО, а ми говориш за комунистическите партизани на Тито. Ало? За какво говорим, каква идеология изповядваш ти? Като същите тези комунистически партизани на Тито след 1944 година избиха близо 30 хиляди души в Македония, само защото са били членове или симпатизанти на ВМРО и бяха българи по съзнание. И ти сега казваш, че си ръководител на партия ВМРО, ама възхваляваш югославските партизани. И беше 9 години на власт в Македония, и нито един убит по времето на комунизма не го реабилитира. Не го реабилитира, не му направи паметник, а направи паметници на Птолемей, на Александър Македонски, на Филип Македонски и всякакви други исторически личности, ама нямащи нищо общо с Македония.

Това е умопомрачение, което честно казано, може да бъде излекувано само с твърда и последователна, хладнокръвна, но усмихната българска политика.

Водещ: Просто им се казва: или осъзнавате историята, или няма Европейски съюз?

Красимир Каракачанов: Или ставате нормални хора, или имате да се учете.

Водещ: Много Ви благодаря за този анализ, г-н вицепремиер, и за времето, което ни отделихте.

Красимир Каракачанов: Всичко хубаво на Вас и на Вашите слушатели.

1 коментар

  1. Андрюша Ковачева Месечкова каза:

    Ама нали сърповете, чуковете и петолъчките се контрабандират в Македония от ДС-Ванче гюфтаджи-албинис караПраси с многото тераси, бе?! Заедно с онова алкохолизираното евро-гeйчe мАнфела Джанбаз!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране