22.04.2016 | 19:49
Каръкът Вретенаров отново на съд – изнудвал любовницата си
Осъденият за източване ексшеф на "Трамкар" искал от жената 7000 лв.

Култовият бивш изпълнителен директор на “Трамкар” Христоско Вретенаров, който през 2012 г. беше осъден ефективно на 2 години и половина за източване на столичното общинско дружество, след като чинно беше документирал и признал престъплението си, отново отива на съд.

Този път Вретенаров е решил да изнудва любовницата си за пари, за да не разкрие отношенията им пред съпруга й, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура за внесения в съда обвинителен акт срещу него.

Според държавното обвинение бившият общински шеф поискал от пострадалата, с която се познавали от 15 години, сумата от 7000 лева, за да не й “съсипе бизнеса” и да не разкаже на съпруга й за интимните им отношения.

Жената опитала да “купи спокойствието си”, давайки на Вретенаров 3500 лева пред свидетел в столично заведение. Той обаче продължил да я тормози за остатъка от поисканата сума, преследвайки я в градския транспорт и тормозейки я по телефона. След като й дал срок от 3 дни, тя подала сигнал в полицията.

Делото срещу Вретенаров доби трагикомичен характер, след като въпреки че той призна вината си пред тогавашния кмет Бойко Борисов, прокуратурата и съда, процесът не успя да приключи в продължение на цели 5 години.

Първоинстанционната присъда бе произнесена през 2008 г., когато Софийският градски съд призна Вретенаров за виновен по обвиненията за постепенно източване на 670 000 лева от касата на “Трамкар”.

Впоследствие на три пъти Софийският апелативен съд отменяше тази присъда, налагайки му 5 години условно, а Върховният касационен съд (ВКС) всеки път връщане делото за ново разглеждане заради неправилно прилагане на закона. На четвъртия път апелативният съд потвърди ефективната присъда от 2 години и половина затвор, която бе потвърдена и от върховните магистрати през януари 2012 г.

При последното разглеждане на делото пред ВКС Вретенаров чистосърдечно обяви, че тези пари не са били предназначени за него, а за рушвети. Той стана известен като единствен по рода си престъпник, който надлежно е описвал всяко едно присвояване на пари от касата на “Трамкар”.

По време на първите заседания по делото защитникът му Димитър Вълчев коментира, че в дългогодишния си опит като адвокат за пръв път среща човек, който толкова искрено да се самоуличи в продължавано престъпление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране