08.10.2020 | 23:36
Карантината може да стане 10, вместо 14 дни
Отпада и тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19

Карантината при хора, контактни на заразени с коронавирус, може да се намали от 14 на 10 дни. Това обяви на днешния брифинг на НОЩ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че от щаба в момента се обсъжда кога и как това е възможно да се въведе. Има страни, в които тя вече е 10 дни и други, в които е 7, каза още доц. Кунчев.

Отпада и тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19, които не са проявили симптоми. Това пък обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Вече имало достатъчно научни данни и публикации, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям и това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев добави, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

Направили сме проучвания в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 дни стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа, допълни д-р Пенчев.

Той разкири още, че бежанският лагер във „Военна рампа“ в София ще бъде карантиниран заради заразени с COVID-19.

Здравният министър посочи от своя страна, че след вчерашното решение и личните лекари да могат да имат право да изпращат пациентите си на PCR тест ще се увеличи броят на тестваните български граждани на 100 000 души. Очаква се следващата седмица да започне и тестването с новите комбинирани тестове, които изследват едновременно за грип и коронавирус.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране