29.07.2019 | 0:41
Караянчева към президента: Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето
Властта уморява. И когато си непрекъснато на светлините на прожекторите, понякога допускаш грешки, понякога не можеш да бъдеш абсолютно адекватен, казва шефката на НС

Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ

Водещ: Цвета Караянчева – председател на Народното събрание. Днес преодоляхте президентското вето за F-16 и чакате ново, така ли?
Цвета Караянчева: Вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът може да предлага когато си иска и по каквито поиска закони. Днес преодоляхме едно вето, което на практика, чиито мотиви не отговаряха на чл. 101 от Конституцията, защото мотивите бяха изключително общи в рамките на 38 реда, написани на шрифт 11 или 12. И това представляваха мотивите. В тях общо взето се говореше общо, говореше се за постигане на обществено съгласие и се цитира, че парламентът е взел на две четения в един и същи ден, както пише в мотивите на президента: „по бързата писта“.

Абсолютно несериозни мотиви, защото, цитирайки решение номер 9 на Конституционния съд от 1999 година, администрацията на президента избягва умело да каже, че приемането на две четения на една ратификация се прави по усмотрение на НС. Това е написано тук в това конституционно решение. Само да припомня, че ратификацията на Договора за приемане в ЕС, ратификацията на Договора за приемане в НАТО са приети по същия начин – на две четения в един и същи ден – не по-малко важни договори от този, което ме навежда на мисълта, че това е чисто политическо вето, за да се тупа топката, за да се провали може би сделката за самолетите – нещо толкова много важно за нас, за нашата армия и за нас като страна-членка на ЕС. За нас е важно да имаме оперативна съвместимост с НАТО, да имаме интегритет с НАТО, да покажем, че сме сериозен партньор и всичко това. Другото, което мен лично много ме обиди, аз си мисля, че преговорният екип, които са колеги на президента, те също трябва да бъдат обидени от това, защото има някакво съмнение към тяхната работа. Нима те са национални предатели, които искат да дадат 2 милиарда на някого си ей така? Абсолютно несериозни мотиви. И аз мисля, че ветото го отхвърлихме основателно.
Водещ: Да, де, ама вижте няма ли основание в това, че по принцип претупвате нещата без много дебат? Всяко президентско вето се посреща с минимален дебат, след това следва ново вето. И кой печели от цялата тази игра не мога да разбера.
Цвета Караянчева: Никой не печели. Обаче остава впечатление в хората, че на всеки закон, който ние наложим, президентът има ответна реакция. Закон, вето, закон, вето – нещо подобно като гуменото чукче на невролога, който удря по коляното на президента. Няма дебат, няма комуникация, няма нищо.
Водещ: Няма дебат и при вас.
Цвета Караянчева: Има дебат. При нас има дебат и то много смислен дебат. Дебатът се води на няколко пъти. Вие знаете, че когато законът се върне в НС и се наложи вето, той минава един път през комисия, един път минава през зала. Дебатите са изключително задълбочени и аз си мисля, че крайно време да се работи по-отговорно с тази институция вето. В никакъв случай обаче не искам да ограничавам президента. Това е негово конституционно право.
Водещ: Аз не разбирам друго. Тази игра напук, ето, например с партийните субсидии. Имаше ли там наистина целенасочена игра напук, от която се стигна до такъв вариант, който и за вас не е добър, защото и за вас не е добре да е един лев субсидията, дайте да си признаем?
Цвета Караянчева: Разбира се. Ние много пъти сме го казвали и аз много пъти съм го казвала, че единият лев не е достатъчен за това една партия да води активен организационен живот. Но това е желанието на 2,5 милиона български граждани. И ние 2017 година се опитахме да го вкараме в НС. Сега обаче то това предложение мина. Парите не трябват само за избори, парите трябват, за да се партийна дейност. Трябва да правиш събрания, заседания, г-н Карадайъ знае, има много офиси, които трябва да се поддържат, 265 офиса се поддържат. Но сега, след като има такова решение, ние ще се съобразим с българските граждани. Защото имаше и допитване, което пък показа, че 63 или 67 % го одобряват. Да, ние ще намалим харчовете. Ще направим така, че партийната субсидия, прощавайте, членският внос да бъде диференциран. Разбира се, някои казват, че тук ще изпаднем в корпоративни дарения. Обаче самите граждани коригират партиите. Нека си припомним какво се случва в САЩ, когато Хилъри беше почти готов победител, медиите я обявиха за победител. Но тя имаше корпоративни дарения. Тръмп каза не искам корпоративни дарения, аз искам дарения от физически лица. И сега демократите продължават да събират дарения от физически лица, без да събират такива дарения. Може би това е начинът за финансиране? И сме разписали в Закона за политическите партии, което пък върна президентът точно в тази част, как точно трябва да се финансират тези партии. Прозрачно, в Сметната палата и да има специална таблица, в която да се описва точно как ще бъде самото финансиране.
Водещ: Мен логиката ми убягва, госпожо Караянчева. Кое е по-важно, да се вземе добро решение, или да се намери виновник за лошо?
Цвета Караянчева: В никакъв случай не трябва да се търси виновник, трябва да се търси доброто решение. Но това се постига с дебати. Но когато не си съгласен с нещо, трябва да имаш предложения. Аз от БСП предложения не чух. Проблемът е, че и от малките партии, които в този случай ще бъдат най-много засегнати, също не чух никаква реакция? Вие чухте ли някъде реакция? Някоя от малките партии, които са извън парламента, да реагира на това нещо? Ние сме голяма партия, ще направим диференцирано събиране на членски внос. Какво става с малките партии. Значи, президентът с това вето удря малките партии.
Водещ: Какво се оказа, че всички се боят от Слави Трифонов, това ли искате да кажете?
Цвета Караянчева: Оказа се, че в един момент, че е така. Включително и ГЕРБ, ние не направихме партиите необходимото разяснение на хората, когато беше този референдум. Да, уплашихме се, може би от това, което щеше да се случи и да се говори по телевизиите. Ние не направихме, за да обясним, че един лев не е достатъчно, че мажоритарният вот и още други неща, които имаше записани в този референдум, тогава неглижирахме референдума. Но след като имаме такъв резултат, ние сме длъжни да направим тази стъпка.
Водещ: Последно. Какво става с машинното гласуване, само отпада за местни избори, за всички други остава, така ли?
Цвета Караянчева: Да.
Водещ: Добре, и няма да се преразглежда това решение след това?
Цвета Караянчева: Имаме дебат, който сме заявили, че ще го водим, защото има политически сили, които искат да продължим дебата за машинното гласуване и в останалите избори. Но сега трябва да бъдем отговорни. Защото изборите зависят от управляващата партия. За да можем да осигурим спокоен изборен ден, за да няма проблеми, защото машинното гласуване не е сигурно, то е прекалено скъпо. За да гласуваш машинно, не е необходимо да купиш само машината, ти трябва да я поддържаш, ти трябва да имаш софтуер, ти трябва да имаш къде да стои тази машини. Представете си, особено за местните избори беше много страшно, беше много трудна ситуацията, защото щеше да има пет избора, щеше да има преференциална листа. Представете си по какъв начин ще се стига до съответното място, където трябва да се гласува, до съответната листа. Просто нещо много важно. В местните избори има втори тур, в повечето община. Представете си от Силистра идва машината в София. Защото тя трябва да дойде тук, да се преинсталира, да се лицензира и да се върне. Но тя не може да се отвори преди сряда, когато ЦИК примерно каже, че за Силистра всичко е преброено и готово.
Водещ: Добре, този въпрос очевидно този дебат ще остане. Кажете ми ще се намеси ли ГЕРБ в историите с Обединените патриоти, в острия скандал там или, защото много от тях искат да се намесят?
Цвета Караянчева: ГЕРБ няма да се намеси, защото ние нямаме такава практика да се месим в работата на другите политически партии.
Водещ: А да не паднете заради тях?
Цвета Караянчева: Колегите от ОП и „Атака“ заявиха, че продължават да подкрепят правителството и това е достатъчно, защото те винаги са го заявявали. Това, че имат вътрешни противоречия, че имат проблеми помежду си, това е тяхна работа, която трябва да решат.
Водещ: Г-жо Караянчева, течът в НАП свари държавата неподготвена, африканската чума по свинете също. Защо не се справяте с кризите?
Цвета Караянчева: Наистина кризите изключително много стресират обществото, както и институциите. Може би трябва да има някакъв център, който да следи тези неща, защото кой предвидил, че може да се случи това нещо точно в НАП? Може да се случи някъде другаде. Кой може, след козичките на баба Дора имаше възможност Министерството на земеделието и БАБХ да изработят карта, да изработят начин, те имаха, но да усъвършенстват този начин. Важно е, когато има кризи, да се реагира и да се учим от тези кризи, защото ние винаги сме готови да решим проблема, който е минал вече, но никой не може да ни опази от това, което предстои. Трябва да се учим от това, което се е случило. Трябва да видим как са се справили другите държави с проблема, който имат. Нека си спомним за проблема в Щатите със Сноудън, нека да си спомним изтичането на лични данни във Фейсбук. Как се справиха тези държави? Може би трябва да има много по-широко обществен и международен диалог и форум. В крайна сметка, знаете ли, наскоро ми попадна „Черният лебед“ на Насим Талеб. Там той казва какво би се случило в историята на черния лебед. Това е нещо, което не съществува, но примерно бихме могли да си представим, че ще се случи. Какво би се случило на един 11 септември? Какво би се случило преди 11 септември, ако бяхме казали на големите самолетни компании да инвестират в осигуряване на сигурността на пилотската кабина? Или пък да накараме хората да ги проверяваме и да не им даваме да влизат с вода в самолетите. Кой би ни повярвал? Щеше да се надигне едно такова настроение. Разбирате ли, много е важно. Понеже кризите се случват, те са изобретателни, така да ги кажем, както и епидемиите. И ние трябва да се учим от предното, трябва да се учим от опита на другите.
Водещ: Да, Черният лебед не може да бъде предвиден, такава е тезата на Талеб. Но може би да кажем, че след всичките гейтове и гейтчета напоследък властта просто развали ГЕРБ? Ето, вие сте новият член, един от двамата нови членове на Изпълнителната комисия.
Цвета Караянчева: Вижте, властта уморява. И когато си непрекъснато на светлините на прожекторите, понякога допускаш грешки, понякога не можеш да бъдеш абсолютно адекватен. Но в партия ГЕРБ ние сме показали, че можем да носим отговорност с оставките си. Да искаме доставка дори и да не е доказана вината. Ето сега имаме вече Етична комисия. И това е нещо много добро според мен. Защото знаете, че в предизборни кампании страшно много черен пиар, има страшно много клевети. Понякога някой може да изгори за нещо, което не е направил, да има съмнение за това и някой го е провокирал това съмнение. Етичната комисия ще заседава и ще дава адекватна информация. Тя не може да бъде прокурор или съдия, но тя ще бъде…
Водещ: Но кое е по-важно все пак? Вие да победите или да има дългосрочен резултат за България добър?
Цвета Караянчева: Не виждам логика в този въпрос. Ние сме политическа партия, която работи, за да убеди своите съграждани, че наистина можем да правим добра политика. Затова се явяваме на избори, защото сме убедени, че можем да управляваме добре и можем да бъдем наистина полезни на българските граждани и България да се развива напред.
Водещ: Благодаря ви засега.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Закупуването на Избирателните машини струва между 60 и 94 Милиона долара. Българските вълшеници съшо могат да направят избирателни машини на по-ниска цена. Дискусии има само че дискусиите и решениет за този самолет са едностранни и политизирани.Има няколко самолета които веднага стават съвместими с Изискванията на НАТО;Рафал,Еурофайтър,Грипен и всички модификации на Ф16 и други Ф. С малко модификации които Израел прави дори и Руските Миг 35 стават съвместими с НАТО.Положението тук е неприемане на колко техническите способности и финансово най добрата оферта за бойните самолети на България е най подходяща за България и условията и. Тук всичко е насочено към кой ще получи парите на България сега и ще получава още повече в следващите десетилетия. За покупката която се прави няма направено изследване и анализ за приложимоста, практичноста, техническите способности,стойноста на използването и подръжката за цикъла на живот на всички тези предлагани бойни самолети. Както и леснота на Подръжката и леснота за следващите модренизации на самолетите, какви писти са нужни, както и финансовите параметри. Къде е етичноста и равнопосточеноста в решението за закупуване самолетите. И защо вместо да разгледат всички възможни рещения за закупуването на бойни самолети, са закупува с предплащане самолет на който завода може да бъде продаден на Индия в края на тази година. Ако България си постои сама самолет,България в НАТО и ЕС ли е или извън тях, защото не го е закупила от накоя друга страна от НАТО?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране