15.01.2020 | 10:43
Къща на знаков адвокат беше подпалена в Ихтиман
Тя работи по делото "Иванчева", за царските имоти, в процеса "Филип Златанов" и много други

Къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман е била подпалена тази нощ, съобщи Нова телевизия. Инцидентът се е случил около 03:30 ч., като бе потвърден от Савова. По нейните думи, огънят е тръгнал от покрива, на който неизвестни лица са поставили взривно устройство.

По информация на NOVA Ирен Савова е била информирана за инцидента от полицията, която вече провежда разследване.  В момента на подпалването Савова не е се е намирала в района.

„Съседи са се обадили на пожарната и полицията. Мисля, че е умишлен палеж, защото видяхме, че има туба със запалително вещество. Непрекъснато съм обект на заплахи. Преди година поставиха проследяващи устройства на колите ми. Разлепиха и фалшиви некролози по вратите на жилището и кантората ми”, разказа Ирен Савова.

Районният прокурор Десислава Стоименова заяви, че записите от камерите в района ще бъдат прегледани.

Това не е първият инцидент и посегателство срещу Савова. В средата на ноември 2018 г. входът на дома и кантората на адвокат Ирен Савова осъмнаха с некролози, на които пише, че тя е „починала от черните си магии“.  Тогава Савова обяви, че е разбрала за некролозите тях от свои съседи, както и не знае кой би направил подобно нещо и какви са мотивите му.

„Това е изключително налудничаво. Не мога да предположа кой е. Този въпрос трябва да бъде отнесен към органите на реда. Веднага сигнализирах на телефон 112. Съседите ми са разпитани. Направила съм всичко, което мога в качеството си на гражданин. Като че ли по този въпрос не се работи. Не са ме търсили нито от полицията, нито от прокуратурата“, заяви по онова време Савова пред Нова тв.

Тя се опасява, че случаят може да се неглижира, но това не го прави по-малко престъпление. Адвокатът призова прокуратурата към адекватни действия. По нейните думи в района има достатъчно камери, които биха помогнали да се установи извършителят.

Савова е защитник в много знакови дела, сред които делото за корупция срещу бившия кмет на “Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, процесът за царските имоти, делото за тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и др.

В началото на януари 2019 г. от нейната кантора бе обявено, че международен екип от адвокати е внесъл две жалби на отстранената кметица на квартал „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В тях се посочват няколко нарушения на човешките права. Те са свързани със зрелищния арест в центъра на София, унизителното отношение по време на задържането, както и по време на цялото разследване. Посочени са и условията в килиите на двете подсъдими, както и четирите месеца необоснован арест на базата на решенията на Специализирания съд за мерките за неотклонение.

„Това, което се случва по делото „Иванчева“, е една изключителна жестокост. Това е така още от първия ден на задържането. На всяко влизане и излизане от ареста те са събличани чисто голи, за да бъдат проверени. Двете жени са в килия с размер 2 на 3 метра, която споделя обща тоалетна със съседната килия. Двете очевидно не са в добро здравословно състояние“, коментира  още през ноември 2018 г. адвокатът.

През 2015 г. Софийска окръжна прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на бащата на адвокат Савова. Според нея има съмнения, че баща ѝ е бил блъснат умишлено на околовръстното шосе на Ихтиман. “Извършителят е избягал от местопроизшествието, а в хода на разследването са извършени всички неотложни действия за разкриване на истината”, съобщиха от прокуратурата. И до момента няма официален отговор какво е станало с това досъдебно производство.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране