26.01.2018 | 0:01
Катастрофично говорене в приоритетно наклонение
От тъмен - по-тъмен, катраненочерен пейзаж

Цвета Караянчева направи изявление декларация в отговор на президента, който каза (приблизително), че свободата на словото е превърната в парцал, парламентът – в нотариат на правителството, в резултат на което демокрацията ни я е хванала атрофията.

Караянчева по идея защитава парламентаризма, затова изявлението й е в качеството на председател на НС. Звучи обаче съвсем като партийна публицистика, а ние публикуваме стенограма от изявлението, за да вдъхнем всички омайния аромат на гербавия патос (и на патетичния гербер).

***

Цвета Караянчева: Добър ден на всички. Правя изявление в качеството си на председател на 44-тото НС. С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене, изглежда, е предпочитан от държавния ни глава похват. В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за председателството като алиби за бездействие по болните теми. Естествено, мрачната картина беше подсилена от обвинения към Брюксел в безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството! По-добре да го беше казал направо. В днешния от тъмен по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента, една обида успя да се открои в катраненочерно – че парламентарната република атрофира. В какъв смисъл, г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения ли? Защото мнозинството защитава правителството ли? С цялото дължимо уважение, г-н президент, всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна програма, с която е избрана в НС. И – не, г-н президент, това не се нарича „убиващи свободната роля на депутатите пуртократски механизми (г-жа Караянчева ще да има предвид „плутократски“ – б.р.). Мнозинството подкрепя избрания от него Министерски съвет, който е в изпълнителната власт само докато въпросното мнозинство го подкрепя. И това, г-н президент, не се нарича „нотариат, официализиращ решения“. Нарича се отговорност към избирателите. Защото те са ни избрали, за да гласуваме именно така. И това е част от демократичния процес, за който толкова сте се притеснили, г-н президент. Може би не е идеалното положение. Но по-добро и по-демократично няма измислено. И последно: прав сте, г-н Радев, че доверието в НС е критично ниско. И този притеснителен факт се дължи на много фактори. Но в голяма степен се дължи и на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации.

Благодаря ви.

2 коментара

  1. Алиев- КЖ каза:

    Тази зодия,поглеждайки се сутрин в огледалото,си казва: Толкова ли е закъсала тази шибана държава за кадри,че направиха мен шеф на Народното събрание на България!? Имайки предвид крякащата породиста кокошка,бих й отговорил:Не е необходимо да си много умен за този пост,може да прост,но верен на държавния началник който те е покачил.

  2. Мерник каза:

    Върхът на глупотевините на една доста елементарна за представите си ,самозабравила се ,но предана до гроб на партията си особа.Обидно е ,че тази случайно попаднала в политиката ни фльорца се взе на толкова сериозно.Обидно е ,че такова безлично същество беше поставено на най-високата позция в държавата ни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране