03.10.2015 | 0:02
Кипи безсмислен труд: ВСС закрил 370 щата, открил нови 38
Съветът е провел 82 конкурса за 905 магистратски длъжности

До момента в цялата съдебна система са съкратени 370 щата в по-ниско натоварени съдилища и прокуратури, но са разкрити 381 в по-високо натоварените. Това съобщи шефът на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи Милка Итова.

Данните бяха съобщени след среща с представители на експертната мисия на ЕК в България по Механизма за сътрудничество и оценка. Итова заяви, че закритите и открити щатове в системата са довели до сериозен спад в натовареността на най-високо натоварените районни съдилища в София и Варна.

ВСС отчита напредък в решаване на проблема с командироването на магистрати в други органи на съдебната власт. Магистратите смятат, че трайното решение е възможно единствено чрез законодателни промени в ЗСВ, засягащи правилата и времето за провеждане на конкурсни процедури за магистрати.

Настоящият състав на ВСС е провел 82 конкурса за 905 магистратски длъжности, назначени са 541 съдии, прокурори и следователи, а общият брой на допуснатите до участие кандидати надхвърля 10 000 души. През същия период са обявени 337 процедури за избор на административни ръководители, проведени са 237 избора, от които 198 са приключили с назначаване на административен ръководител. В 153 от проведените процедури е участвал само един кандидат, което е обвързано с увеличаване задълженията и отговорностите на посочените длъжности.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране