10.08.2019 | 0:33
Киргизстан задържа Атамбаев след кървав екшън
Обвиненият в корупция бивш президент се предаде след трети щурм на стотици полицаи и спецчасти на резиденцията му

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев бе задържан, след като се е предал на силите за сигурност, съобщиха от неговия щаб, цитирани от агенциите. Това стана по време на третата атака на около 200 полицаи и командоси, които успяха да проникнат на територията на резиденцията на бившия президент в село Кой Таш на 20 километра от столицата Бишкек. Преди това привържениците на експрезидента се съгласиха да освободят шестимата членове на спецотряда, които бяха взети за заложници по време на два неуспешни щурма срещу резиденцията през нощта в четвъртък.

Един командос бе убит при опита за задържане на Алмазбек Атамбаев, а поне 52 души са пострадали при операцията, предаде ТАСС, като се позова на Министерството на здравеопазването. Киргизстанските специални части предприеха опит да задържат Атамбаев, който е обвиняван в корупция и е в конфликт с настоящия президент Сооронбай Жеенбеков. Пред дома на бившия държавен глава в село Кой Таш обаче се бяха събрали стотици негови привърженици, които дадоха отпор. Един от ранените при последвалите сблъсъци командос е починал по-късно в болница. Той е бил прострелян, като куршумът е преминал през неговата бронежилетка. Атамбаев призова за масови протести в Бишкек и призна, че лично е стрелял, но над главите на командосите. Президентът Жеенбеков прекъсна отпуска си и се върна в столицата Бишкек, където проведе извънредно заседание на националния Съвет за сигурност. В парламента пък вече се обсъжда въвеждането на извънредно положение.

Атамбаев бе държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 г. Той стана първият президент в историята на централноазиатската бивша съветска република, оттеглил се доброволно от поста. В Киргизстан президентът има право само на един шестгодишен мандат. Именно Атамбаев бе инициатор за издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов наследник на поста. През пролетта на м.г. обаче бившият президент призна публично, че има сериозни разногласия със своя приемник. През юни киргизстанският парламент лиши Атамбаев от съдебен имунитет, за да може той да бъде съден по обвинения в корупция.

Органите на реда обявиха, че бившият президент е заподозрян, че е замесен в корупция при модернизацията на ТЕЦ в Бишкек и в други незаконни действия. Ако съдът намери Атамбаев за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор. Самият той нарече обвиненията на парламентаристите „абсурдни“ и каза, че е чист пред народа и е готов да отговаря за всичките си действия като президент. Главната прокуратура му повдигна допълнителни обвинения в четвъртък за причиняване на масови безредици и хулиганство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране