05.01.2019 | 0:01
Китай кацна на тъмната страна на Луната
Това е първата подобна мисия в историята на човечеството

Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант успешно приземи сонда на обратната страна на Луната за първи път в историята. Успешното приземяване на космическата сонда „Чанъе-4“ (богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от мисии, които подчертават амбициите на Китай да се присъедини към елита и дори да поведе проучването на Космоса.

Китай приземи друг роувър на Луната през 2013 г., присъединявайки се към САЩ и Съветския съюз като единствените държави, които са провели „меко кацане“ на небесното тяло, но „Чанъе-4“ е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

Китайски експерти коментират, че тази космическа мисия показва, че Китай е достигнал напреднала фаза от световна класа в проучването на Космоса, китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да направят.

Поднебесната сега планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 г. и да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според експерти кацането на обратната страна на Луната е далеч повече от пропаганда. Кратерът Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс, където кацна китайската сонда, е най-старият и най-дълбокият на Луната. Откритията на сондата могат да хвърлят светлина върху произхода и еволюцията на небесното тяло. Някои учени подозират, че районът е богат на минерали.

Основният кораб ще пусне 130-килограмов лунен роувър. Инструментите на кораба и роувъра включват камери, радар и спектрометър, които ще помогнат за установяване на състава на повърхността, сформирана от метеорит.

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаем апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс – в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

Радарът на „Чанъе-4“ ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Тъй като Луната пречи за директна комуникация от обратната страна, Китай е изпратил сателит да действа като посредник при предаването на информацията.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с „Чанъе-5“ – мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна тази година. Тя ще събере до 2 кг мостри.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране