02.01.2019 | 14:00
Китай обяви Тайван за свой, не изключи употреба на сила
Пекин "си запазва правото да прибегне до всички необходими средства" срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай

Тайван ще се обедини с Китай, дори и това да включва употреба на сила, предупреди китайският президент Си Цзинпин. Той отново повтори призива на Пекин за мирно обединение на принципа на една държава-две системи. Но не пропусна да отбележи, че страната му си запазва правото да употреби сила, уточни АФП.

Пекин „си запазва правото да прибегне до всички необходими средства“ срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия, предупреди китайският президент в тържествена реч. Цзинпин призова граждани да приемат факта, че Тайван и Китай са едно цяло. По думите му двете страни са едно и също китайско семейство и че тайванската независимост е „против хода на историята“.

„Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към повторно обединение“, подчерта Си Цзинпин.
В моменга Тайван е самоуправляващ се и се факто независим, но Пекин смята острова за отцепническа провинция.

Остров Тайван и континенталната Китайска народна република се управляват отделно от 1949 г., когато приключва гражданската война и комунистите получават властта в Пекин. Китай смята острова за своя провинция и призовава за повторно обединение, припомня АФП.
Въпреки подобряването на отношенията през последните 40 години китайските власти продължават да заплашват с употреба на сила, за да възстановят суверенитета си, ако Тайпе обяви независимост, или в случай на външна намеса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране