19.03.2015 | 9:07
Кметчета държат хора и избори с програми за безработни
Работата на циганите да подпират метлите и лопатите и да правят повече смет, отколкото събират
Програмите за временна заетост служат като политически инструмент на кметовете по време на изборите, заяви по НТВ Мика Зайкова. Според евродепутата Ангел Джамбазки, малка част от тези програми се дават директно за създаване на работни места. Така се обяснявали успехите на някои политически партии по места, където преобладавала определена група, смята той.Работата им е да подпират метлите и лопатите и да правят повече смет, отколкото събират. Ако работеха действително, от работата им щеше да има ефект. Дори тази безотговорност, че не ги карат да чистят речните корита. В Смолян левия край на реката се чистел от затворници, десния – по такава програма и разликата била огромна. Едните работели по силата на необходимостта, другите – си взимали парите, без да свършат никаква работа.

Освен това тези хора се маргинализират, добави Зайкова. Защото смисълът на програмата е за определено време да се усвоят някакви умения, а това не става, смята тя.

Джамбазки отправил питане колко пари са изхарчени по тези програми, за целта писал писма до всяко едно регионално бюро по труда. Искал да установи ефективността от това, но очевидно такава не се търсела. В Монтанските села имало програма за местните цигани да стават програмисти, посочи той. Програмата е реализирана, докато тези хора не могат да пишат.

Това е една от причините за източване на бюджета, смята Джамбазки и прибави фалшивите пенсии и други подобни. Не може да имаш 500 чистача в Розино, каза той. Местните кметове и кметчета са намерили начин да държат тези хора.

Тези пари да се дават на предприемачи и общински фирми, за да разкриват те работните места, но след изтичане на програмата да се проверява, предложи Зайкова.

Лошото е, че се дават директно пари, за да се купува фалшив социален мир и спокойствие, заключи Джамбазки и посочи, че това е временно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране