31.10.2019 | 20:23
Кога пускат парното?
Няма три последователни дни със средна денонощна температура под 12 градуса

Промяната на времето подсказва, че началото на отоплителния сезон е близо. Към този момент обаче условията за пускане на парното в столицата не са изпълнени. Няма три последователни дни със средна денонощна температура под 12 градуса, а дългосрочната прогноза все още не е уточнена. Това каза говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова за „Фокус“.

От дружеството ще изчакат края на тази седмица за прогноза за следващата, за да могат да уведомят клиентите си кога ще започне масовото включване на отоплението в София.

Все пак има възможност за предсрочно пускане на парното. За целта клиентите трябва да подадат заявление, което става с решение на етажната собственост.

„Безспорно ние сме дали такава възможност на нашите клиенти по една сграда, етажна собственост, ако желае да бъде включено отоплението преди общото пускане на парното, това е възможно, като подаде декларация или заявление към „Топлофикация София“ с решение на етажната собственост. Ние съответно, в рамките на един работен ден, ще включим отоплението в тази сграда, етажна собственост“, посочиха от „Топлофикация София“.

„Към момента все още нито една сграда не е пожелала предварително включване. От друга страна, имаме такива клиенти, които биха искали отоплението им да бъде включено по-късно, по една или друга причина – ремонти, смяна на уреди, или просто са взели решение отоплението в тяхната сграда да бъде включено на един по-късен етап след общото включване“, допълни Елизабет Павлова от дружеството.

Към днешна дата за 43 сгради е поискано по-ранно включване на отоплението. Сред тях са 19 детски градини, 4 училища, 6 болници, 11 офис сгради, няколко посолства и къщи.

Има няколко стъпки, които не трябва да се забравят, за да се подготви системата за момента, в който парното ще бъде пуснато.

„Първото, което е най-важно, е незабавно да бъдат спрени всички ремонти, да бъдат приключени ремонтите вътре в апартаментите или в сградата. На второ място, трябва да се провери дали вътрешната отоплителна инсталация е запълнена. Обикновено при ремонтите през лятото тази инсталация се източва, след което не се запълва, а това води до проблеми тогава, когато се пуска отоплението. Обикновено се образуват въздушни възглавници и съответно отоплението в сградата е некачествено. Важен момент също така е всеки в своето жилище първо да погледне дисплеят дали работи. Това са дисплеите на уредите за разпределение. Ако този дисплей е угаснал, това значи, че той не работи и трябва да се обърне към топлинния счетоводител, и разбира се, да отвори вентила в степен, за да може при пускането на отоплението в сградата по същия начин да се обезвъздуши и радиаторът и съответно в апартамента да има качествено отопление“, обясниха от дружеството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране