11.06.2024 | 10:58
Кои рекорди може да подобри Роналдо на Евро 2024 ?
До началото на Евро 2024 осттават само 3 дни

До началото на Европейското първенство по футбол в Германия остават само 3 дни. Милиони футболни фенове по света ще следят всичко случващото се по германските стадиони. Най-популярните футболни звезди ще се опитат да поведат своите нации към големия финал в Берлин на 14 юли.

Сред тях е и неостаряващият Кристиано Роналдо, който на 39 години ще поведе Португалия към ново отличие в турнира, след титлата на Евро 2016 г.  Това ще бъде и рекордно шесто участие за Роналдо на европейско първенство, с което ще подобри своя собствен рекорд от пет участия.

Кристиано записва своя дебют за Португалия през лятото на 2003 г., когато е само на 18, а година по-късно е и част от състава за Евро 2004. Той неизменно е част от отбора на “мореплавателите” и на следващите четири европейски първенства, като ги извежда като капитан в 16 мача от турнира.

А днес, 21 години след неговия дебют, Роналдо е играчът с най-много мачове за Португалия (206) и най-много отбелязани голове за страната (128). Това всъщност е рекордът и за международния футбол.

Кристиано държи почти всички големи рекорди на европейски първенства. Той е единственият играч играл на 5 издания на турнира, а скоро ще бъде и първият, записвал минути на 6. Той е и единственият отбелязвал голове в 5 европейски първенства, а ако отбележи, ще подобри собствения си рекорд. Вкарвайки гол, той може да се превърне и в най-възрастния голмайстор в турнира.

Разбира се, има вероятност неговият съотборник Пепе да подобри и този рекорд. Защитникът е вече на 41 години и вероятно ще се превърне в най-възрастния играч, записвал минути на европървенство. Досега рекордът се държи от унгарския вратар Габор Кирай, който игра срещу Белгия през 2016 г. на възраст от 40 години и 86 дни.
Роналдо е и едноличен голмайстор на Европейски първенства.

Той отбеляза 2 гола през 2004 г., 1 на първенството през 2008, по 3 през 2012 и 2016 г. и пет попадения на Евро 2020 г., с което спечели и голмайсторския приз. Нападателят е реализирал и най-много дузпи в редовното време (3). И трите той вкара в груповата фаза на Евро 2020.

Очаквано Кристиано има и най-много мачове на европесйки първенства, както и най-много изиграни минути – 2153. Той има и най-много победи – 12.

Все пак има няколко рекорда, който Роналдо все още не е подобрил. Той не е едноличен водач при футболистите с най-много асистенции, където дели първото място с чеха Карел Поборски. Двамата имат по 6 асистенции, но с 5 е “двигателят” в тима на Белгия Кевин Де Бройне.

Ако Португалия успее да достигне финала на турнира, Роналдо ще се превърне и в първия играч с три финала на Европейско първенство. Той е в списъка от 24 футболисти играли на два финала. През 2004 г. претърпя голям неуспех, след като Португалия изненадващо загуби от Гърция и то насред Лисабон. През 2016 г. обаче успяха да победят Франция и то в Париж.

Ако пък Португалия спечели Евро 2024, Роналдо ще стане вторият капитан печелил трофея два пъти. Единственият играч с подобно постижение е Икер Касияс с Испания през 2008 и 2012 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране