15.08.2023 | 16:44
Кои са най-имотните министри и депутати
Жената на Христо Иванов си купила цяла къща в Брюксел, герберка успяла да договори имот в София за 900 евро на кв., червеният Свиленски се оказа крупен земевладелец

1 161 058 лв. спестени в банкови сметки декларира пред държавата вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Премиерът Николай Денков пък има едва 22 348 лв. лични средства в банкови влогове, става ясно от декларациите им пред КПКОНПИ.

Нов апартамент за 286 608 лв. в София и гараж за 35 826 лв. са си купили през изминалата година премиерът Денков и съпругата му. Двамата притежават и още един общ апартамент в столицата, който е купуван през 2010 г. Той е 112 кв. м. и е струвал 95 835 лв. Отделно съпругата му има свой апартамент в София, но и дял в къща в Панагюрище. Двамата карат “Пежо”, тя – “308”, купено за 29 035 лв. през 2013 г., а той – модел “508” за 41 541 лв., придобито през 2012 г. Премиершата притежава и 33.33% дялове във “Природен дизайн ООД”, който се занимава с производство, преработка и търговия с продукти, на базата на природни екстракти.

Един апартамент в столицата има и вицепремиерът Мария Габриел. Той е 160 кв. м. с 2 паркоместа с обща площ 26 кв. м. Придобити са през 2021 г. за 369 335 лв. Бившият ни еврокомисар е декларирал и че заедно със съпруга си ползва под наем апартаменти в Брюксел и в Страсбург срещу 27 823 лв. цена по договор за всеки. От 2012 г. Габриел има автомобил “Мерцедес МЛ320”, който е взет за 49 725 лв., а съпругът й кара “BMW 520d” за 55 785 лв., купено през 2014 г.

Новият министър на вътрешните работи Калин Стоянов пък е впрегнал ново ауди за 35 бона. Прави впечатление, че екоколегата му Юлиян Попов е вече собственик на собствена къща от 240 кв. в Лондон, но е скрил цената за придобиването й миналата година.

А министърът на културата е купил ново тристайно жилище миналата година за доста апетитната цена от 75 000 лева. Единственият служебен министър, сдобил се с нещо миналата година, е бившият здравен Асен Меджидиев, пръснал 36 хиляди за БМВ. След смъртта на Манол Велев, вдовицата му Весела Лечева е придобила в наследство и къщата му, и още 9 парцела в София и провинцията.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов е получил пък дарение – апартамент в село Лозенец на морето. От депутатите най-завидно изглежда състоянието в семеен план на бившия правосъден министър и депутат сега Христо Иванов. Неговата съпруга миналата година е извадила близо 700 000 лева за къща с гараж в Брюксел.

Демократите Елисавета Белобрадова и Ивайло Мирчев са се сдобили с приятни нови апартаменти в София. Прави впечатление, че ако Летящата Козила е декларирала произход на средствата “наследство” за 60-те квадрата в София, то дясната ръка на Христо Иванов е заделил над половин милион лева от заплати за жилището на пъпа на кв. “Лозенец”.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, обявил оставката си заради скандала с българския вариант на холивудската драма “MeToo”, също може да се похвали с доста нови придобивки – къщичка от близо 300 кв. в Полихроно, Гърция и цели 2 мощни лимузини – за него беемве и за жена му – мерцедес С класа.

Социалистът Георги Свиленски пък се хвали пред държавата със забележително количество ниви, ливади и земи, купени миналата година, както и с къща и парцел – чисто нови. Прави впечатление, че бесепарят вече е горд собственик на цели 25 000 декара.

Мачото на парламентарната им група Иван Ченчев пък вече кара нов ягуар, макар и овъртял се с цели 6 заема, лизинга и кредита. Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев не блести с нищо интересно, за сметка обаче на завиден брой биткойни и етериуми.

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков не е успял да се сдобие с нищо ново, но пък е съумял да запази завидните си авоари и сметки за над 1 милион лева. Колегата му, днес финансов министър Асен Василев е увеличил “имането” с нищо и никаквите 1000 лева за 1 година, сочи още справката в регистъра към КПКОНПИ.

Герберката Рая Назарян е успяла да се сдобие с огромен, 253 кв. м. апартамент в София за смешните 480 000 лева или по едва 1900 лева на кв. м. или невъзможните за пазара 950 евро на кв. Отделно, вече джитка и с нов мерцедес, купен миналата година.

А колегата й Тома Биков юрка нов форд за 31 000 лева, купен в началото на тази. У нас апетити към имоти се оказва, че нямат повечето депутати. Но пък интересът към Гърция, както се доказва, не стихва. Ицо Хазарта, рапър и депутат от ПП-ДБ се радва на половин декар земя в Ситония, Гърция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране