03.05.2021 | 21:36
Кой е дарителят Иван Тодоров?
Георг Георгиев от ГЕРБ забърка абсурден цирк с дарител на "Демократична България"

Кой е Иван Тодоров, който доставя машините за изборите? Този въпрос се оказа в основата на остър политически сблъсък днес между ГЕРБ и „Демократична България“

Началният политически удар нанесе още сутринта премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който без да посочва имена на лица или дори на фирми, заяви, че доставчикът на машините за вота всъщност е спонсор на „Демократична България“. Изказването бе направено на извънреден брифинг, където Борисов и ГЕРБ негодуваха срещу промените в Избирателния кодекс. От ГЕРБ дори заподозряха, че заради краткото време до предсрочния вот, доставчикът на останалите машини е предопределен.

Последва отговор във Фейсбук от депутата от „Демократична България“ Иво Мирчев, който обяви, че Борисов лъже, а имената на дарителите на партията, към която принадлежи, са публично достъпни. Ръководството на доставчика на машини не е сред тях.

ГЕРБ засилиха атаката като насрочиха втори брифинг, за да оборят твърденията на Мирчев. Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев поясни, че става дума за Иван Тодоров, който дарил 100 лева за „Демократична България“ на 20 септември 2019 година за кампанията за местните избори. Георгиев даде да се разбере, че говори за известния адвокат – мажоритарният собственик на „Сиела Норма“.

Думите на Георгиев провокираха нова ответна реакция. Мирчев отново използва Фейсбук, за да уточни, че наистина имат дарител със същото име като това на шефа на „Сиела Норма“ – Иван Тодоров, но става дума за съвпадение. Дарителят им със 100-те лева е роден през 1990 година, а шефът на Сиела – през 1958 година.

Засега маститият адвокат не е взел отношение по спора, както и по подмятането в обществото на личните му данни. Но е изненадващо, че ЦИК мълчи, докато се карат политиците. Всеизвестно е, че досегашната Централна избирателна комисия проведе обществената поръчка за избора на фирмата – доставчик на близо 10 000 машини. Или трябва да чакаме президентът да назначи новата комисия, която да разрови документите, за да спрат взаимните обвинения в лъжи?

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране