20.05.2016 | 0:01
Кой печели от промените в Изборния кодекс?
При 5 от парламентарно представените партии и коалиции няма промяна. ДПС губи 3 мандата, като 2 от тях взема БСП, а 1 - Атака

Вече близо месец продължава сагата с Изборния кодекс и по-специално с новите правила за гласуването на българите в чужбина. Законопроектът бе приет, но последва вето на президента, после отхвърляне ветото и заплаха от държавния глава, че ще сезира Конституционния съд и така спорът продължава и до днес.

Разпределението на парламентарните сили по въпроса е повече от любопитно, а мнозинството, подкрепящо правителството виси на все по-тънък косъм. Основен двигател на промените, ограничаващи възможностите за гласуване в чужбина, очаквано е Патриотичният фронт, а водещ противник – логично ДПС. Оттук-нататък обаче, нещата, поне на пръв поглед са странни. Макар и с условия, ограниченията бяха подкрепени от ГЕРБ, а хората на Доган получиха рамо от опозиционните реформатори и президента. БСП и АБВ пък не участваха в гласуването вчера.

Какво всъщност променят новите правила и толкова ли ще се променят изборите, заради тях ? Социологът Цветозар Томов изчисли в страницата си във Фейсбук какви биха били резултатите от изборите, ако се изключат гласовете извън страната – както тези в Турция, така и тези извън Турция.

Ето неговите изчисления /В скоби са действителните мандати/:

ГЕРБ – 84 мандата (84)
БСП – 41 мандата (39)
ДПС – 35 мандата (38)
РБ – 23 мандата (23)
ПФ – 19 мандата (19)
ББЦ – 15 мандата (15)
Атака – 12 мандата (11)
АБВ – 11 мандата (11).

При 5 от парламентарно представените партии и коалиции няма промяна. ДПС губи 3 мандата, като 2 от тях взема БСП, а 1 – Атака.

Така, се оказва, че в крайна сметка няма голяма разлика с или без гласовете на българите в чужбина. Още повече, за ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторите нищо не би се променило. Дори, в известен смисъл с подкрепата на промените хората на Бойко Борисов правят услуга на БСП, които изненадващо, биха били най-печеливши от тях.

Изглежда обаче, в случая най-важното не са конкретните и директни резултати от промяната в Изборния кодекс. Очевидно е, че с оглед на предстоящите президентски избори, а и на евентуални предсрочни парламентарни, в политическия пейзаж може да очакваме сериозни размествания и изненадващи пируети.  А в крайна сметка може би завесата за истинския политически театър /или цирк, ако повече ви харесва/, тепърва се вдига и шоуто предстои. Актьорите със сигурност вече репетират усилено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране