04.04.2021 | 9:16
Кой плати транспорта и PCR на избирателите от Турция?
Автобусите от южната ни съседка започчнаха да пристигат в Кърджали

269 000 са хората с право на глас, включени в избирателните списъци тази година в област Кърджали. Те са с 80 процента повече спрямо предишния вот за кмет и общински съветници, тъй като изискването за уседналост този път не важи, съобщава Нова ТВ. Всички, които не живеят на територията на областта, но са с постоянен адрес, имат право на глас. Изборен туризъм тази година почти не се наблюдава, но все пак има автобуси, които пристигат пълни от Турция. Част от хората са получили безплатни билети и PCR тестове.

По традиция в Турция са най-много гласувалите български избиратели извън страната. Тази година предварителни декларации са попълнени от 21 000 души, съобщи БНР.

В 7 часа в присъствието на поне половината членове на секционните комисии започна вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за самоличност. Турска полиция охранява още от вчера изборните секции.

През нощта 4-ма униформени полицаи и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на мерките, които са в сила в Турция ще следят по 6-ма униформени и двама цивилни турски полицаи.

За разлика от предишните избори този път изселниците от България имаха възможност предварително да попълват декларации, но могат и да го направят и на място.

Голямата неизвестна е дали ще бъде спазена и тази година традицията в Турция да се регистрира най-високата избирателна активност в български секции.

В квартал Авджълар в Истанбул през целия ден вчера имаше микробуси с високоговорители, които обясняваха как ще се проведе вотът за български парламент. Но в друг район на Истанбул, Газиосманпаша, нямаше никакви индикации, че днес предстои вот, улиците бяха пусти.

Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-вече в Чорлу, където има две секции, а предварително регистрираните за вота са по близо 2000 за всяка.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране