07.02.2015 | 9:36
Кой събира от горските стопанства по 45 бона седмично?
Кметовете чакат да им дадат пари, за да почистят рекит

Наред с многото причини за наводненията у нас се пропуска проблемът с отпадъците. Какво виждаме? Непочистени корита, реките приличат на блато. Кметовете чакат да им дадат пари, за да почистят реките. Населението е напълно безразлично. Готово е да изтърпи наводнение, но не и да спре да изхвърля боклуците си навсякъде“, каза бившият министър на околната среда Евдокия Манева в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия.

Заедно с другите събеседници – климатологът Георги Рачев, синоптичката Деси Банова и бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, те отговориха на въпраса: Климатичните промени, дървената или язовирната мафия са виновни за бедствия в България? .

Климатът не е стационарен, променя се и не винаги в лоша посока, смята Георги Рачев. „1 млн. души в България живеят на воден режим, пак ли климатът е виновен? България е подгизнала. И малко дъжд вече е проблем в Северозападна България“, каза още той.

Според Манева липсват собствениците на язовири, на гори, липсва единно оперативно ръководство. Не незаконната сеч е проблем, проблем е и плановата сеч. „Пуснах сигнал до министерството на земеделието по времето, когато бях зам.-министър на околната среда, и получих отговор, че сечта е планирана“, каза тя.

На същото мнение е и Мирослав Найденов. „Тази схема, за да бъде реализирана, трябва да бъде отговорено на въпроса кой събира по 45 000 лв. седмично от горските стопанства. В същото време задължителната санитарна сеч пък не се извършва“, каза той.

Найденов обяви, че преди година е сигнализирал, че горските предприятия са най-печелившите държавни дружества след НЕК. Тогава той посочи, че техният годишен оборот е около 400 милиона лева. За да се съберат 270 000 лв. месечно, в горските предприятия е трябвало да допускат незаконни дървосекачи, които после да глобяват безотчетно. Част от сумите са оставали за тези, които налагат санкциите, други са били пренасяни в МЗХ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране