12.02.2015 | 8:55
Комичният случай с правителствения самолет бил “рутинен”
Според бившия шеф на "Авиоотряд 28" интересни били само пасажерите на борда

Като рутитен случай определи извънредното кацане на правителствения самолет бившият шеф на “Авиотряд 28” Цвятко Луканов пред bTV в четвъртък. Според него интересното в случая са единствено пасажерите на борда, тъй като проблеми от подобно естество се случват редовно.

Правителственият самолет с премиера Борисов на борда се приземи принудително снощи заради проблем с колесника. Преди това се наложи “Фалкон”-ът да кръжи над София.

“Когато един самолет каца, той има максимално тегло за кацане. Затова е съвсем нормално при пълен резервоар машината да кръжи известно време, за да изразходва гориво и да достигне нужното тегло”, обясни Цвятко Луканов.

В този случай, когато проблемът е бил със затварянето на колесника, има възможност самолетът да излети и да кацне в Брюксел, според първоначалния план. За предпочитане, обаче, е да кацне в София, където са екипите, които го поддържат. Машината минава редовни прегледи в Базел, Швейцария, където се намира фирмата, която я обслужва. За последно самолетът е минал проверка миналия месец.

Луканов уточни още, че от излитането на самолета до кацането му пълната отговорност за пътуването носи командирът на полета, който решава дали да кацне аварийно или не, независимо дали на борда се намира президент или премиер.

Луканов коментира и оставката на последния директор на „Авиоотряд 28“ Тодор Бояджиев, който напусна ден преди инцидента. Според него няма връзка между двете събития. По повод изказванията на Бояджиев, че напуснал заради липса на средства за поддръжка на отряда, Луканов каза: „В отряда винаги е имало липси, тъй като е на бюджетна издръжка – колкото отпуснат с толкова се оправяме”.

Според Луканов един малък проблем с някои от компютрите може да доведе до такива случаи, каза Луканов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране