16.08.2023 | 10:59
Константин бил шокиран от кръвта в дома на Вълчинов, но му помогнал, защото и двамата били психопати?
По почерка на престъплението съдя за емоционални зависимости, каза психиатърът д-р Веселин Герев

Остава загадка защо барманът Константин Суботинов, който е арестуван след убийството и разчленяването на Кристиян Пеев, е помогнал на Веско Вълчинов. В „Тази сутрин“ по бТВ психиатърът д-р Веселин Герев се опита да обясни причината защо, след като вижда кървавите следи в дома на бившия си колега, не се обажда в полицията.

Части от тялото на Пеев бяха намерени в шахта в центъра на града.

„От психологична гледа точка може да има шок в първия момент. Но става въпрос за двама завършени психопати, защото не може да извършиш едно такова деяние, да видиш резултат от него и след това да имаш целенасочени действия да го укриваш. Всичко това противоречи на нормалната психологична логика“, обясни той.

„Това е така, защото в последните години отгледахме едни системни патологични психопати. Фактите по случая говорят, че става въпрос за особена жестокост“, заяви д-р Герев.

Той уточни, че за да станат завършени психопати, тези хора минават през дълги фази на вербални агресии, на домашно насилие, на физическа агресия и накрая се стига до убийство.

„Човекът е разчленен. Тук става въпрос за една особена жестокост с цел да бъдат укрити последствията от деянието, която от психологична гледна точка може да се разглежда не само като проблем, свързан с някакъв материален мотив. Това са психологични проблеми, които тласкат един психопат към такова импулсивно действие. Едните са материални – става въпрос за смешни средства от порядъка на 2000 лева, а другите – емоционални“, обясни той.

„Психопатията е дефект на характера, който прави човек много емоционален, импулсивен, арогантен, агресивен до абсолютна крайност. Най-характерното за психопата е, че когато си начертае някакъв път и иска въздействие върху своите жертви, всяка промяна в ситуацията го докарва до ярост, до лудост. Най-вероятно между тези двама мъже съществуват или емоционални, или финансови тежки зависимости“, коментира психиатърът.

„По почерка на престъплението съдя за емоционални зависимости, защото само там се появява импулса, който тласка човек към крайности“, обясни той.

„Прогнозата ми не е добра. Така както се променят ценностите, както се сменят приоритетите и авторитетите, такива случаи ще има още много. Правораздавателните органи трябва да са безкомпромисни към всички форми на агресията – вербална, физическа, както и аз съм й обявил война“, призова д-р Герев.

Адвокатът на Константин Суботинов Кристиан Мирчев пък коментира, че не вярва 2000 лева да са причината за ужасното престъпление.

“Парите не може да са единственият мотив. Имало е някакви предходни взаимоотношения между убития и обвинения за неговото убийство. Има ли са някакви бизнес взаимоотношения, бизнес планове. За мен е това. Съгласявам се, че за 2000 лева няма как да причиниш такова престъпление”, добави той.

„В неделя майката на Константин Суботинов се обърна към мен. До този момент аз не познавах никого от семейството му. Към настоящия момент не съм запознат с конкретни детайли“, каза Мирчев.

„Това, което ми бе обяснено от майка му и притеклата му Тереза, е, че от около 5 години контактува с обвинения за убийството на Кристиян Пеев – Веско Вълчинов. Били са колеги в барманството и после става по-близки“, посочи той.

„Не ми е известна причината, която е мотивирала Константин да тръгне да помага по този начин. Единствено знам, че не е знаел абсолютно нищо, когато Вълчинов го вика в дома си. Когато Константин пристига, вижда кървави следи. След това последва следата, отваря банята и вижда частите от тялото. Това го шокирало. Попитал какво става“, разказа адвокатът.

„Житейската логика е да се обърне веднага към полицията, но всеки би реагирал различно в една такава ситуация. Моят клиент е обвинен, че след извършването на престъпление е спомагал за укриване. Не е участвал в самото извършване. Не е участвал в разчленяването на тялото. Той не е помагач, а е обвинен за лично укривателство“, подчерта адвокат Кристиан Мирчев.

Според него Константин Суботинов ще понесе наказателна отговорност за това, което е извършил.

„На мнение съм, че трябва да се разграничат действията на двамата. Всичките му приятели го описват като наивен и добър човек“, обясни адвокатът.

Кристиан Мирчев разкри, че след заседанието на съда във вторник Суботинов го помолил да не обжалва решението на СРС, с което му е взета мярката “задържане под стража”.

„Тоест той осъзнава вината си и най-вероятно е започнал коригиращ процес с разкаяние. Днес ще го посетя в ареста“, каза още адвокатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране