11.05.2019 | 0:01
Корнелия Нинова цъфна в „Апартаментгейт“
Тя е придобила два етажа от сграда в центъра на София за сумата от 70 000 долара

Председателят на БСП Корнелия Нинова е придобила два етажа от сграда в центъра на София за сумата от 70 000 долара. Общата квадратура на придобития имот е 1915 кв. м. Това показват документите от приватизационния договор на държавното предприятие „Техноимпекс“, на което Нинова е била изпълнителен директор до 1999 г. Разследването е на телевизия „Европа“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е успяла да придобие два етажа от сграда в центъра на София срещу 70 000 щатски долара. Общата площ на апетитния имот е 1915 кв. м., като прехвърлянето му във владение на Корнелия Нинова е част от сделката за придобиването на държавното дружество „Техноимпекс“. Сделката за приватизирането на „Техноимпекс“ ЕАД се осъществява на 13 януари 1999 г. Като продавач е посочен министърът на търговията и туризма Валентин Василев, а от друга настоящият лидер на БСП и тогавашен 28-годишен начинаещ предприемач Корнелия Нинова.

През последните две години преди приватизацията Нинова е изпълнителен директор на държавното дружество. В последствие тя е и основно лице в работническо-мениджърското дружество “Техноимпекс 98″, където държи 33% от акциите. снимка: БГНЕС Как Нинова успява да придобие „Техноимпекс“ ЕАД за 70 000$? Посочената цена на сделката е 700 000 долара, но в договорът е записано, че 10% се плащат веднага, а другата част – на равни вноски за 10 г. Купувачът се задължава да направи инвестиции за 700 000 долара.

Всичко това се случва на 13 януари 1999 г. В последствие се подписва анекс към оригиналния договор, според който останалата сума се плаща в компенсаторни записи. Така на практика Корнелия Нинова успява да придобие външнотърговското дружество „Техноимпекс“ на срещу сумата от 70 000 щатски долара. Имотът в София се намира на ул. „Калоян“ 8 в идеалния център на столицата и представлява 4-ти и 5-ти етаж от бившата сграда на Кореком. „Средно, като квадратен метър не можем да говорим, тъй като нямаме и чак толкова подробна статистика, която да сме правили, но мога да ви кажа, че един маломерен двустаен апартамент около 50 квадрата е струвал между 20 до 25 000 щатски долара“, коментира брокерът на недвижими имоти Петър Сотиров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране