14.11.2020 | 20:44
Костов: Македония има проблем с ЕС, а не с нас
Перченето на ВМРО пред Скопие няма да даде резултат, смята той

„Македония има проблем с Европейския съюз (ЕС), а не с нас. Те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети“. Това каза бившият премиер (1997-2001) Иван Костов пред „Дарик радио“.

„Те не разбират колко са далече от европейските ценности и от готовността им за членство“, добави той.

По думите му договорът за добросъседство не се изпълнява от Скопие и съседите ни не изпълняват условията за преговорите за членство в ЕС.

„Добросъседските отношения не могат да се изграждат на митове и лъжи за миналото. Не може да се отрича общата история, не съвместната, както те го наричат“, посочи той., каза Иван Костов.

Нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, на базата на тази декларация, се изпълнява от Скопие посочи Костов и уточни, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения, заради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до днес.

Той каза още, че каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват и причината за това са тежките дефицити и зависимости, които имат в съседката ни и които са наследени от комунистическото минало на общата държава Югославия.

Бившият премиер определи позицията на европейските държави по този проблем като незаинтересовано безразличие. Той препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция.

По думите на Костов политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Според него преговорите между Македония и българското правителство трябва да продължат, но с променен фокус – договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

Костов каза още, че вицепремиерът Красимир Каракачанов печели популярност, карайки се на съседските политици, но „перченето на ВМРО няма да даде резултат“.

„Без европейска помощ, те (бел.ред – Македония) не са в състояние да преодолеят своите идеологически дефицити. Ако преговорната си рамка, те не я съгласуват с нас, и тя не залегне в специална глава, българското правителство трябва ясно да заяви, че ще отлага подкрепата ни за тяхното членство докато не отстъпят“, добави бившият премиер и добави, че трябва да се формулират ясни аргументи, основани на европейски ценности и принципи.

Според Костов през декември началото на преговорите трябва да бъде отложено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране