22.02.2021 | 20:51
КПКОНПИ иска яхтата и самолета на Божков
Искове за имущество за над 400 млн. лв. са внесени в съда

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла иск за отнемане на имущество от бизнесмена Васил Божков за над 278 млн. лв. Исковете са внесени в Софийския градски съд. Освен лично от Божков се иска отнемане на имущество и от жена му Елена Динева, както и от 10 фирми, свързани с тях. Общата стойност на исковете е 406 547 219 лв.

От Божков се иска отнемане на 36 имота и 7 моторни превозни средства, посочват от КПКОНПИ. Комисията настоява хазартният бос да се раздели с моторна яхта“Wasabi 60Apex“ (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка „Brig Falcon 420“ (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и самолет „Bombardier“ (пазарна стойност 34 000 000 лв.).

Гражданските искове срещу Божков се базират на разследванията срещу него. В мометна той има 19 обвинения, сред които за ръководене на престъпна група, както и за поръчкови убийства.

Това е поредната стъпка за отнемане на ценности от страна на държавата. Прокуратурата вече прибра античната му колекция, която се оценява на стотици милиони. След това бе взета и сбирка с над 1400 картини.

Самият Божков се намира в Дубай и през последните дни е активен около политическия си проект „Българско лято“. Бизнесменът предложи на Слави Трифонов да се явят заедно на изборите. Шоуменът отказа.

Още общо 31 имота трябва да бъдат отнети от Божков и свързани с него лица, твърдят от КПКОНПИ. Сред тях са апартаменти в София и Балчик, имоти и къща в Гърция, парцели във Франция и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране