21.01.2021 | 15:35
Кръчмарите са твърдо решени да отворят на 1 февруари. Ще ни застрелят ли?
Правят на 27 януари протестен Марш на свободата пред сградата на Министерския съвет

Ресторантьорите са твърдо решени да отворят заведенията си на 1 февруари, независимо какво ще е решението на правителството за разхлабване на противоепидемичните мерки.

Преди това собственици на заведения и работещи в тях ще направят протестен Марш на свободата пред Министерски съвет на 27 януари. Това става ясно от съобщение във Фейсбук на двете браншови сдружения – Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България.

„Вървим към протестно отваряне на ресторантите на 1 февруари при спазване на всички противоепидемични мерки. Ще ни арестуват ли? Ще ни застрелят ли? Какво повече могат да ни вземат? Какво можеш да вземеш на човек, на когото си взел всичко?“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, цитиран от Mediapool.

Днес премиерът Бойко Борисов не обяви откога ще заработят отново заведенията и повтори, че за това ще се мисли след края на януари.

Още миналата седмица ресторантьори и собственици на нощни клубове и дискотеки заплашиха с гражданско неподчинение и самоволно отваряне на заведенията от 1 февруари. Те заявиха, че повече няма да чакат и ще приложат италианския модел – стотици заведения в Италия отвориха врати през последните дни въпреки противоепидемичните мерки.

„Явно вирусът ходи само по ресторантите. И то в тези ресторанти, които са извън хотелите. Ресторантът в хотела може да работи, но ресторантът пред хотела не може. Това е двоен стандарт. Правителството отваря всичко без нас“, коментира Алибегов.

Той обясни, че правителството все още не е платило обещаните 24 лева на ден за служители на затворените заведения и те са оставени без доходи. Както стана известно досега държавата е платила само парите за ноември, но тогава е имало един единствен работен ден, в който са били затворени заведенията.

Отделно 6300 затворени фирми са кандидатствали през декември за схемата за подкрепа с 20% от оборота за предходната година. „Пари все още няма и не се знае кога ще бъдат отпуснати. Много от заведенията изобщо няма да могат да отворят. Очаквам по-късно през тази година много от заетите в сектора да емигрират“, заяви Алибегов.

„Основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.
Цената на затварянето доведе до фалити, разорени семейства и повече болни хора, защото здравеопазването в България е платено! За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!
Искаме отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси!

Това написаха във Фейсбук двете браншови сдружения.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране