16.02.2015 | 15:32
Край на разработките на МВР с цветущи имена
Това е отвратителна практика, обяви вътрешният министър

Със заповед на министър Вучков от 15 март оперативните дела от МВР няма да носят имена като “Червеи”, “Лияни”, и всякакви други, станали от последните години. Това е отвратителна практика, оперативните работници хабят интелектуален ресурс да мислят имена за оперативни дела вместо да се борят с престъпността, каза Вучков след като отчете дейността на МВР за първите 100 дни. Той обясни, че вече вместо имена ще се използват номера.Той посочи, че по разработката “Червеи” са работили двама оперативни работници от дирекция “Сигурност” и бившия шеф на дирекцията, който сега работи с ДАНС. Вучков се обяви за това доказателства да се събират с други способи, а СРС да се ползва само както е предвидено в Закона за тежки престъпления.

В случая с “Червеи” обект на разработката е било леко престъпление. С обучението на служителите на МВР те ще бъдат инструктирани правилно как да искат разрешение от съда, така че магистратите да не бъдат заблуждавани за нуждите и целите на разследването. Важна промяна на българското законодателство е връщането на ГД „Борба с организираната престъпност“ в структурата на МВР, защото тук е естествената полицейска среда на ГДБОП. Това каза още Веселин Вучков

„Създаден е различно-ведомствен координационен екип, който да осигури плавен преход. Ще се отнесем изключително сериозно към тази трансформация, за да не се предизвикват сътресения. Надяваме се до 2 месеца тази промяна да се случи, без да се допуска прекъсване по оперативни и наказателни производства“ поясни министър Вучков. По думите му Главна дирекция „Криминална полиция“ предстои да бъде изградена отново, обединявайки Охранителна и Криминална полиция, като вече е създаден екип, който да работи по тази трансформация.

„Тя беше разрушена на 1 юли, миналата година и това беше голяма грешка, защото се предизвика неимоверно увеличение на администрацията
и многократно увеличаване на ръководните звена. Сега това ще бъде поправено, защото е грешка. Обединяването на двете главни дирекции ще има за цел редукция на административния персонал. Това е важно, защото новата ГД „Национална полиция“ единствено ще издава методически указания към съответните Областни дирекции на МВР и другите структури във вътрешното министерство“, каза още министър Вучков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране