22.08.2015 | 0:01
Кралско погребение в Италия за циганин мафиот
Личното му богатство възлиза на 200 млн. евро

С невиждано пищно и достойно за холивудски филм погребение в четвъртък следобед бе изпратен в отвъдното римският мафиотски бос Виторио Казамоника.

Траурната церемония, на която присъстваха няколко хиляди души, се състоя в намиращия се в източната част на столицата нов храм „Дон Боско”. Из целия район бяха разлепени или окачени постери, на които под гигантска снимка на починалия, съчетана с изгле- ди от Вечния град, се четеше „Виторио Казамоника – крал на Рим!” и „Завладя Рим, сега ще завладееш и рая!”

Когато ковчегът с тленните останки на боса бе изнесен на площада пред храма, околността бе огласе- на от прочутата музика от филма „Кръстникът”. Жените зареваха мощно мъжете пък в съзвучие с католическата традиция започнаха да ръкопляскат яко и продължително. После ковчегът бе натоварен на пищна каляска, теглена от шест черни коня, която бе следвана от огромен ролсройс с най-близките хора на починалия, а след тях към гробищата се занизаха куп луксозни коли с негови роднини, авери и партньори. В същото време от небето върху множеството валяха венчета от рози, разпръсквани от вертолет…

Отишлият си от този свят от нелечима болест на 65 години Виторио Казамоника е издънка на прочута циганска фамилия от разположената източно от Рим планинска област Абруци. Бъдещият мафиотски бос идва в Рим в началото на 70-те години на миналия век заедно с братята си и няколко братовчеди. Групата успява да се наложи сравнително бързо като фактор в подземния свят на източните столични квартали Тусколано и Ананьина благодарение на безспорния чар на тартора, неговата пословична дипломатичност и разбира се – безкомпромисност.

Младите мафиоти правят в началото пари предимно от рекет, събиране на раздадени от лихвари пари и от проституция, като истинският възход на клана Казамоника започва преди трийсетина години. Тогава Виторио се сработва с действащите в Рим босове на калабрийската Ндрангета и неаполитанската Камора, поемайки за своя сметка част от техните трафици и най-вече този на наркотици.

Естествено, натрупва бързо много пари които започва да инвестира в съвсем законни предприемачески инициативи. Те пък му разтварят вратите на политическите партии от десницата, като веднъж на трапезата му сяда дори бившият кмет на Рим и неофашист Джани Алемано. Ако се вярва на италианските медии, напоследък Виторио се бил сдушил с т.нар. римска мафия, която се свързва с близки до левицата кооперативи. Интересното е, че през годините антимафиотите винаги са дишали във врата на контролиращия източната част на Вечния град клан , като на няколко пъти са му били конфискувани движими и недвижими имоти за десетки милиони евро. Босът, чието богатство сега се изчислява на около 200 млн. евро, обаче никога не е бил закопчаван.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране