31.05.2020 | 23:07
Красимир Живков: Искам да знам дали групата изобщо ме познава
Имената и сумите от списъка ги взех от книгата за най-богатите българи, обяви пред съда Атанас Бобоков

“С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам – членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”. Това обяви пред специализирания съд зам.-министърът на околната среда Красимир Живков. Това стана по време на заседанието по искане на прокуратурата за оставането му в ареста за постоянно.

За Живков прокуратурата пледира, че трябва да остане в ареста, защото на свобода може да унищожи доказателства, или да повлияе върху свидетели. Според прокуратурата може да се направи обосновано предположение, че Живков е извършил престъплението, за което е обвинен. Прокуратурата цитира писмо, пратено на имейла й от свидетеля Теофан Димитров, когото Живков натискал във връзка със съхранението и преработката на отпадъците. А ако отказвал да изпълнява разпорежданията му, го заплашвал и тормозел психически с проверки.

Прокуратурата подчерта още, че Живков е покровителствал определени търговски дружества. Бизнесменът Атанас Бобоков е в изключително близки отношения с Живков. Издаването на всички документи за оползотворяването на опасния отпадък са ставили с благословията на Бобоков, твърди още прокуратурата. А също и че Живков е назначавал хора само със съгласието и одобрението на Бобоков.

Прокуратурата твърди, че престъпната група е действала поне от 5 години и е генерирала големи парични суми. Размерът им обаче не бе обявен.

Обвинението акцентира и върху екологичните последици от престъпленията, които засягат правата на неограничен кръг граждани. Зам.министърът бил автор и на други престъпления, за които тепърва щели да се събират доказателства.

Адвокат Силвия Найденова, която защитава Живков, подчерта пред съда, че прокуратурата е в дълбока грешка. Според нея свидетелите говорят за друг заместник-министър – Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото нотифакиции, разрешения и другите документи, свързани с преработка на отпадъците, подчерта адвокатът. Адвокатът посочи още, че обвиненията са изключително неясни. По думите й свидетелят Теофан Димитров, който е работил в РИОСВ-Шумен, е недоволен от това, че зам.министърът му е възлагал проверки.

Живков е с този ресор едва от март, подчерта още защитата. А самият Живков отрече да познава останалите обвиняеми, извън Савов.

Според защитата Живков трябва да бъде освободен без никаква мярка за неотклонение.

Прокуратурата има двама защитени свидетели по делото „Боклукгейт“. Това се разбра по време на съдебното заседание по искането на прокуратурата за постоянното задържане на зам.-министър Красимир Живков, Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски. За Васил Богданов и Айгюн Еминов прокуратурата поиска домашен арест. По време на съдебното заседание, което тече от 17.40 ч и продължава и в момента, стана ясно, че обясненията на Богданов и Еминов се ползват за обвинителната теза. Друг основен прокурорски свидетел е бивш служител на РИОСВ-Шумен. Показания са дали и служители на ДАНС.

Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма „Феникс“, чийто собственик по документи е Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, разказва БНР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране