18.09.2019 | 12:32
Крим става Таврида
Новото име показва, че в Русия гледат на полуострова в "историческа дълбочина"

Република Крим може да получи ново име Таврида, пише руският вестник “Московский комсомолец“, цитиран от Агенция Фокус. Руското издание се позовава на зам.-председателят на Министерския съвет на Крим, постоянен представител на републиката при президента на Руската федерация Георги Мурадов. По време на международен руско-гръцки симпозиум за развитието на отношенията между Крим и Гърция представителят на кримските власти заяви, че той не изключва въвеждането на официалното ниво на второто име на тази република в рамките на Русия – Таврида.

„Нека са две – две имена за един руски полуостров-регион. Така че в нашата Руска Федерация това би бил не само Крим, а Крим – Таврида“. Въпросът кое име най-добре отговаря на прочутия черноморски полуостров се повдига повече от веднъж през последните пет години. Най-новите събития, свързани с този топонимичен епос, се състояха на 16 септември.

„Струва ми се, че инициативата на кримските гърци да се използва историческото допълнение към името на нашата република, което би звучало като Република Крим – Таврида, което се прилага към Тавридците от много, много векове“, казва Мурадов. Освен това той се позова на практиката за използване на двойни имена в региони, които вече съществуват в Русия: Република Саха (Якутия), Северна Осетия-Алания. Във всеки от тези случаи името съдържа историческа част.

Според Мурадов подобно предложение, получено от регионалната национално-културна автономия на кримските гърци „Таврида“, означава, че „те гледат в историческата дълбочина“. Заместник-председателят на Министерския съвет на Крим предложи да се обсъди идеята в Държавния съвет на републиката и други власти, ако жителите на полуострова подкрепят подобна инициатива.

Според историческите източници името Крим е станало широко разпространено едва след 13 век. Според историците полуостровът е наречен така в чест на град Кирим – резиденция на наместника на Златната Орда, след като монголите превземат Северното Черноморие. Но името Таврида е много по-древно и се отнася до периода, когато гърците овладяват полуострова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране