25.08.2019 | 1:18
Кристалина или? Джонсън лобира пред Тръмп за британски шеф на МВФ
Британците се надяват да класират техен човек
Борис Джонсън
Форумът в Биариц е първата среща на върха на Г-7 за британския премиер Борис Джонсън.

Пресата в Обединеното кралство отбелязва днес, че един от неговите приоритети във френския курорт ще е да лобира пред американския президент Доналд Тръмп да подкрепи бившия финансов министър Джордж Озбърн за управляващ директор на Международния валутен фонд, предаде БНР.

Вестник „Гардиън“ съобщава, че Джонсън вече е повдигнал въпроса пред Тръмп в телефонен разговор през седмицата. Не е ясно каква е позицията на Тръмп, но вестник „Файненшъл таймс“ посочва:

„Британците осланят надеждите си да класират техен човек в Международния валутен фонд и се надяват на готовността на Тръмп да се обърне срещу номинираната от Европейския съюз Кристалина Георгиева“.

„Това може и да се случи в Биариц, но шансовете на Озбърн остават малки“, смята „Файненшъл таймс“.

Кой ще наследи французойката Кристин Лагард в МВФ, се очаква да се разбере в началото на есента. По традиция начело на Фонда от създаването му винаги е европеец.

Джордж Озбърн беше министър по времето на премиера консерватор Дейвид Камерън. Популярността му в кралството не е висока заради налаганата от него политика на затягане на коланите. След като беше уволнен от премиера Тереза Мей след референдума за Брекзит през 2016-а, Озбърн стана главен редактор на вестник „Ивнинг Стандард“. Изпълнява и консултантски функции за инвестиционни компании и мозъчни тръстове.

„Индипендънт“ припомня, че тази седмица отпадна още едно препятствие пред 66-годишната българка, след като Изпълнителният съвет на МВФ премахна отдавнашното ограничение за управляващ директор да не бъде избиран човек над 65-годишна възраст.

Кристин Лагард ще се оттегли на 12 септември от поста си във Вашингтон, който заема от осем години, за да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ). МВФ иска да вземе до 4 октомври консенсусно решение кой да я наследи, отбелязва „Индипендънт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране