06.07.2020 | 12:30
Кристина Лазарова: Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места (видео)
Хората от региона заслужават право на труд и развитие.Бъдещето е на зелените технологии, допълни председателят на борда на директорите на ТЕЦ-Бобов дол“

Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно си говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България“. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на борда на директорите на „ТЕЦ – Бобов дол“ и съосновател на платформата “Brown to green” Кристина Лазарова.

Лазарова и екологът Георги Стефанов от WWF гостуваха в предаването „Неделята на Нова“, където заедно дискутираха възможностите и посоката, в която трявба да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България. По време на разговора станаха ясни и гледната точка на екологичната организация, и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат.

Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора.

Кристина Лазарова разказа, че в “ТЕЦ Бобов дол” са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ, за последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е изцяло екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно.

Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия“, заяви експертът Георги Стефанов.

Екологът обясни още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

С платформата “Brown to green” ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план.“ – обобщи Кристина Лазарова.

На финала на разговора Кристина Лазарова категорично заяви, че в ТЕЦ Бобов Дол не се планират съкращения, а дори напротив, стремежът на ръководството, заедно и чрез Платформата, е да се създадат нови производства около мините и ТЕЦ-а и да се отворят нови работни места.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране