03.02.2015 | 8:33
Критична ситуация в Елхово и Добричко
Река Камчия спада след разрушаване на дига

2 см остават до преливането на река Тунджа, ситуацията в Елхово е критична, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. 13 села в Добричко също бедстват. Пред bTV Павлова заяви, че тази сутрин в Елхово започва евакуация на около 220 души.

“Ситуацията по Тунджа е най-критична и най-проблемна. Вече са евакуирани 270 души”, допълни регионалният министър. Тя бе категорична обаче, че причина за наводненията са поройните валежи, а не несвършена работа, тъй като язовирите се следят и се изпускат контролирано.

В началото на декември м.г. бе измерено най-високото ниво на река Тунджа при Елхово от 50 г. Цели улици в града бяха под вода повече седмица.

Критична ситуация и в Добричко

13 села са в бедствено положение в област Добрич. Заради опасност от преливане на язовир “Одринци”, вчера беше евакуирано село Долина, а днес след 9 часа започва евакуацията и на село Одринци, съобщи БНР.

Язовир “Одринци” поема водата на четири варненски язовира, нивото бързо се покачва и затова се налага аварийно изпускане. От снощи в селата Долина и Одринци има засилено полицейско присъствие.

От село Долина всички хора са евакуирани, с изключение на 17 души, които и полицията не е успяла да накара да напуснат домовете си. В село Одринци живеят около 300 души, 55 вече са настанени в кметството, втория етаж на читалището и в пенсионерския клуб. евакуацията на останалите ще започне след 9.00 часа. Тогава ще започне и по-мощното изпускане на язовира. Засега водата се поема от съседната Суха река, но има разливи в ниската част на селото и наводнени ниски постройки.

Река Камчия спада след разрушаване на дига

Опасенията за повишение на нивото на река Камчия тази сутрин не се оправдаха, каза секретарят на Областния кризисен щаб във Варна капитан Станко Станков.

“За наша радост към 5.30 ч. нямаме повишение на нивото на реката. Може би за това помогна и прерязването на дигата снощи в 19.10 ч. Това е второ прерязване на дясна дига на реката за отварянето й към земеделски земи”, обясни Станков.

Вчера жителите от варненските села Величково, Гроздьово и Дъбравино бяха евакуирани по спешност. Хората са настанени в училища в Дългопол, където им е осигурена храна и вода.

Тази сутрин в района на село Дъбравено, нивото е паднало някъде с около 50 см, в село Величково с 2 см. Единствено в село Гроздьово се задържа нивото, но все още е на половин метър от дигата.

По-късно тази сутрин експерти ще направят оценка на състоянието на язовир „Тича“ и другите водоеми в района. На тази основа ще се прецени кога 285-те евакуирани жители на селата Величково, Гроздьово, Дъбравено и Цонево ще могат да се върнат по домовете си.

“Продължава намаляването на преливането на язовир “Камчия”, който се намира над язовир “Георги Трайков”, а той почти три пъти намали количеството, с което прелива за последните 24 часа. Надявам се, че няма да има повишение на нивото на реката. За приливна вълна е абсурд да се говори, тъй като едва ли “Георги Трайков” ще тръгне да прелива с повече от 100 куб. метра в секунда, той ги е достигнал вече”, каза още Станко Станков.

В бедствено положение след последните наводнения са и община Девин, бургаските квартали „Долно Езерово“ и „Лозово“ и няколко села край Сливен и Тополовград.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране