02.07.2020 | 14:45
Кумът Каракачанов за Бобоков: Не се отказвам от приятелите си, не знам защо е разочарован
Вицепремиерът “оневини“ бизнесмена за посланиците

Ако някой си мисли, че аз имам власт върху прокуратурата и, че ще си позволя да влияя на прокуратурата може да се разочарова. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира думите на обвиняемия по аферата „Боклукгейт“ бизнесмен Пламен Бобоков, че е разочарован от него.

Каракачанов по-рано обясни, че е бил кум на сватбата на Пламен Бобоков и кръстник на трите му деца, но не е имал „нерегламентирани връзки“.

„Нито имам властта, нито съм си позволявал върху съд, прокуратура, включително и върху полиция, като вицепремиер, отговарящ за полицията и за част от службите, да им оказвам каквото и да било влияние“, каза Каракачанов.

Той отбеляза, че подкрепа в това отношение не е била търсена от него и уточни, че се е чувал с Бобоков няколко пъти след като бизнесмена е бил освободен.

„Аз не се отказвам от приятелите си“, каза Каракачанов и посочи, че с Бобоков имат нормални лични, човешки отношения.

На журналистически въпрос за оповестената кореспонденция от прокуратурата между Пламен Бобоков и държавния глава /лице, обозначено като „Prezident – Rumen Radev“ – бел.ред./ , Каракачанов посочи, че не е запознат с нея все още.

Той коментира обаче, че чуждестранните посланици у нас, лобират съвсем ясно и директно за интересите на своите фирми. Като пример той посочи, че в конкурсите за модернизация участват по няколко чужди фирми от страни-членки на НАТО и ЕС.

„Ако става въпрос за това, аз не го намирам за престъпление“, каза Каракачанов.

Миналата седмица прокуратурата обяви съмненията си, че Бобоков се е опитвал да влияе върху назначенията на посланици.

По думите на Каракачанов, ако някой български бизнесмен иска съдействие от българските държавни институции, за да може да се подпомогне икономическото му навлизане в чужбина, това е работа на министерствата на външните работи и на икономиката, затова има търговски представители и дипломатически персонал, те трябва да се интересуват какво прави българския бизнес в чужбина, защото той плаща данъците си в България.

Каракачанов каза, че използването на записи, които се пускат в публичното пространство, е част от негативната политическа практика в целия свят, затова и нейните проявления в България не са изненадващи, но не са нормални и морални.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране