31.03.2021 | 18:48
Кунчев призна: Политиците решават за мерките, не експертите
Разхлабването на мерките няма никаква здравна и експертна обосновка

Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите -разбира се, че ние сме винаги за това мерките да са по-затегнати, по-дълъг да е този период. Само че когато политиците и министрите вземат вече решение, те няма как да отчетат и другата страна – тази, че хората имат нужда от взимане на глътка въздух. С тези думи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев де факто призна, че разхлабването на мерките няма никаква здравна и експертна обосновка. А е по разпореждане на премиера. Все пак Кунчев направи уговорката, че ако продължи растежът на новите случаи и на хоспитализираните, пак ще бъдат затегнати ограниченията.

Вчера стана ясно, че от 1 април се отварят заведения, фитнеси и културни институции при определени ограничения. Въпреки че заболеваемостта продължава да чупи рекорди, а смъртността остава тревожно висока.

Според тезата на Кунчев, няма правила за справяне с кризата. Крайните мерки също не били решение. Мерките, които ще бъдат разхлабени от утре, 1 април, ще дадат възможност на хората да поемат глътка въздух, каза Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. Всички били уморени от мерките.

Ефектът, който търсим за момента, е да не продължи нарастването рязко на случаите, както бяхме свидетели в течение на две седмици, твърди главният здравен инспектор.

По думите му скоро ще бъде прразгледана и мярката със зелените коридори за пазаруване за възрастните хора. В часовете между 8,30 и 10,30 часа сутрин в магазините не се допускат лица под 65-годишна възраст. Според него, сега, когато денят е по-дълъг и времето позволява, възрастните имат доста повече възможности да напазаруват и мярката може да отпадне.

Оперативният щаб ще го има, докато реши правителството. За нас ще е голямо облекчение, ако ни освободят от тази дейност. Уморен съм от всичко, но най-вече от крайните форми на неразбиране от страна на хората, коментираще Кунчев.

Същия коментар направи и друг член на НОЩ – проф. Тодор Кантарджиев, който бе гост в студиото на БиТиВи.

„Натрупа се умора, както у хората, така и у контролните органи, затова решихме малко да отпуснем мерките, но маските си остават. Ситуацията в болниците остава сериозна, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, разпространението у нас все още не е експоненциално. Прагът за вчера беше 10 500 хоспитализирани, днес ще има други данни. Постоянно се разкриват нови легла, засега имаме ресурс от лекари, каза още той и добави, че днешната ситуация би била невъзможна за менажиране преди една година.

Намираме се в едно плато, с доста голяма заболеваемост и мисля, че до седмица ще има намаляване на случаите, прогнозира още проф. Кантарджиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране