21.03.2016 | 17:47
Кунева и Даниел Вълчев превърнали образователното министерство в партийно-семеен бизнес
Шеф на кабинета на министърката е Мария Карабельова, която е съпруга на шефа на КЗП

Кумове и партийни кадри, близки на тандема Меглена Кунева – Даниел Вълчев, управляват МОН и ще разпределят близо 3 млрд. лв. до края на годината. Това разкрива публикация в transmedia.bg.

Само месец след назначаването на Кунева за министър ведомството е напълнено с кадри от времето, когато Вълчев бе министър. Шеф на кабинета на Кунева е Мария Карабельова, която е юрист в МОН по времето на Даниел Вълчев. Тя е съпруга на Димитър Маргаритов, оглавявал обществените поръчки в МОН по същото време, а от миналата година – шеф на Комисията за защита на потребителите. Кумове на семейство Маргаритови са Красимир Вълчев и Лилия Вълчева – той е главен секретар на МОН, тя работи в адвокатското дружество на Даниел Вълчев, разкрива публикацията. И обратно – семейство Маргаритови са кумове на Красимир и Лили Вълчеви. Красимир Вълчев бе гл. секретар на МОН и при Даниел Вълчев.

Друга семейна двойка са Лора Йосифова и Любомир Йосифов, тя вече не работи в МОН, той оглавява в момента правната дирекция в министерството. Лора Йосифова, Мария Карабельова и Лилия Вълчева са били членове на политическия кабинет на Даниел Вълчев. Друго ключово протеже на Вълчев е Стамен Янев, шеф на Агенцията за инвестиции, описва публикацията.

И напомня, че по признание на министър Лиляна Павлова само тази година и само за професионалното образование от МРРБ ще бъдат дадени на МОН 130 млн. лв., включително за “доходната” дейност по ремонтите на училищата. Стотици милиони има в МОН по европейските оперативни програми и “семейният бизнес” ръководи проекти за много пари. В това време Кунева пише антикорупционни закони и иска заплати по 5000 лв. за чиновниците, които участват в дейностите по европрограмите, разкриват авторите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране