11.01.2015 | 0:12
Куриоз! Кражбата на документи не било престъпление
Адриана Панайотова разказа за случката във Фейсбук

Кражбата на документи не се смята за такава от разследващите. Причината е, че те „нямат материална стойност, или по-скоро тя е твърде незначителна, ако се има предвид материалът, от който са направени“, става ясно от постановление на районното обвинение в София.

Казусът лъсна, след като жена получи отказ за образуване на досъдебно производство, след като подала жалба, че е била обрана в столичен мол. Адриана Панайотова разказа за случката във Фейсбук. Младата майка на две деца пазарувала подаръци за рождените им дни, когато установила, че в рамките на 7-8 минути от дамската й чанта изчезнало портмоне с лични и фирмени документи, банкови карти и пари. Веднага съобщава за кражбата на информацията в търговския център. Докато се занимава със служителката, която записва името и телефона й, в случай че някой върне портмонето, идват още клиенти, жертви на джебчии. Панайотова твърди, че охраната не била уведомена своевременно за случилото се и камерите не били прегледани.

„Материалните загуби, които аз и две фирми, свързани с мен, понесохме, се изразяват в немалка сума пари кеш, блокирани лични дебитни и кредитни карти, блокирана фирмена кредитна карта, личната ми карта и шофьорска книжка, документи на служебен автомобил и други фирмени карти за услуги“, разказва Адриана Панайотова.

Жената подава жалба, в която посочва, че й е по-важно да бъдат намерени документите или да й бъде издадено удостоверение, срещу което да си изкара нови, тъй като вероятно ще й се наложи да се примири с откраднатите 400 лв. Два месеца след случката тя получава постановление от Районната прокуратура, което шокира Панайотова. Обвинението отказва да образува досъдебно производство, тъй като с банковите карти не са били извършени неправомерни транзакции.

От друга страна, прокурорът заключава: „Предвид това, че става въпрос за документи, намирам, че в случая по отношение на тях липсват данни за извършено престъпление кражба, доколкото съгласно тълкувателната практика на Върховния съд предмет на кражба могат да бъдат само вещи, които имат материална стойност. От тази гледна точка личните документи нямат сами по себе си материална стойност, или по-скоро тя е незначителна, като се има предвид материалът, от който са направени“. В постановлението се заключава, че документите за самоличност имат възстановителна стойност, т.е. това е таксата, която се заплаща за повторното им издаване“.

Отказът за образуване на досъдебно производство по случая е мотивиран и с факта, че жената се разделила „само“ с 400 лв. и не е посочила, че „държи на тях“.

„Що се отнася до липсващите 400 лева, с оглед на размера на сумата (малко над минималната работна заплата на страната) и преди всичко изявлението на тъжителката, че желае единствено удостоверение за изгубените документи, намирам, че не е налице самостоятелно основание за образувано досъдебно производство за кражба“, се посочва в постановлението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране