23.03.2015 | 18:20
Лъсна смущаваща връзка на купувача на БТК с командира на сепаратистите в Донбас
Какви са взаимоотношенията на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие с Константин Малофеев и Игор Стрелков-Гиркин
Форум

Миналата седмица изненадващо се появи съобщение от никому неизвестния фонд LIC33, „включващ инвеститори от ЕС“, в което пишеше, че консорциумът е придобил 43% от БТК.

Информацията свари неподготвени и хората в управата на телекома, откъдето обявиха, че нямат идея за какво става дума. До петък от фонда предоставяха информация „на парче“, като основното в нея бе, че утре мистериозните бизнесмени ще дадат пресконференция в столичния хотел „Хилтън“, на която ще разкажат подробности около сделката. А тя всъщност се състои в това, че  LIC33 са изкупили мажоритарния дял на Цветан Василев в БТК, който той притежаваше чрез фирмата си SHCO 79.

Сред членовете на консорциума е белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие, който през последните месеци ударно купува акции във фирми, контролирани от Василев. В свое разследване агенция ФОРУМНЮЗ се опита да разбере кой е мистериозният Луврие, а отговорите, до които екипът ни стигна, са меко казано притеснителни.

В последните дни в България широко се коментира евентуалната връзка на Пиер Луврие – новият инвеститор в „БТК“, „Дунарит“, „Авионамс“, „НУРТС“ и „ТВ 7“ (все предприятия от кръга на Цветан Василев, придобити с пари на КТБ), с руския православен олигарх Константин Малофеев. Поставя се и въпросът каква ще бъде реакцията на българското правителство и на службите ни, тъй като се касае за структуроопределящи предприятия, свързани с националната сигурност.

Мистерията се подхранва и от все още необявения произход на средствата (завяват се близо 900 млн. евро), които ще инвестира фондът на Луврие – LIC33.

Същевременно налице е силно смущаваща връзка на Пиер Луврие с Игор Стрелков-Гиркин, който е командващ военните операции на сепаратистите в Източна Украйна.

Тази връзка се установява основно от публикации в руски интернет сайтове и блогове през ноември и декември 2014 г. (www.livejournal.com), включително коментари във Фейсбук (например профила на Олег Кашин – журналист, работил за вестник „Коммерсант“), свързващи руския олигарх Константин Малофеев, Игор Гиркин и Пиер Луврие. Както сам заявява Малофеев в интервю пред сайта Vedomosti.ru през ноември 2014 г., Луврие е негов бизнес партньор, чрез представлявания от това лице CFG Capital. Според думите на Малофеев (който е спряган за основния ръководител и осигуряващ подкрепа на руските сепаратисти), Луврие споделя изцяло неговите виждания за геополитическата обстановка.

Тези виждания на Луврие за ситуацията в Украйна, личат и от профила му във Фейсбук, в който същият дори е публикувал снимка (заедно със съпругата си Олга Дягилева и небезизвестната италианка принцеса Ирина Строци – наследница на богатата флорентинска фамилия Строци – публикуваме я отделно), на която Луврие е с руска военноморска униформа, а снимката носи заглавие – „След Севастопол – към Киев“.

Широко отразена в руските сайтове е и снимката на Пиер Луврие с Игор Гиркин, военния „министър“ на самопровъзгласилата се Луганска Народна Република (публикуваме я отделно).

Пиер луврие1

Личи си, че Луврие е щастлив от това познанство, а в коментарите се стига до там да се твърди, че може би Константин Малофеев е прехвърлил формално бизнеса си на Луврие, за да избяга от санкциите на ЕС и САЩ, както и че Луврие е новият шеф на Гиркин, а двамата заедно с Малофеев дирижират събитията в Донецк.

Посочва се дори, че Луврие е посещавал Източна Украйна като доброволец на страната на руските сепаратисти.

От друга страна Игор Гиркин поддържа непрекъснати контакти със сръбски националисти (включително коментирайки и на сръбски език), като поне 1/3 от активността му в официалния му профил във Фейсбук е свързана със сръбско-руските отношения. Тези контакти вероятно се основават и на участието му като доброволец в босненския конфликт през 1992-1993 г. в армията на Ратко Младич.

По публикации в украинската (www.tyzhden.ua) и босненската (www.klix.ba/) преса от юли 2014 г., на снимката отдолу е Игор Гиркин (в средата) през 1992 г. Фотосът е направен във Вишеград, а Гиркин е в компанията на наемници в сръбските паравоенни формирования.

Същевременно Гиркин е яростен поддръжник на присъединяването на Сърбия към новия Евразийския съюз, иска връщане на Косово обратно към Сърбия, противопоставя се категорично на членството на Сърбия в НАТО и ЕС, осъжда бомбардировките на силите на НАТО в Сърбия, определя Сърбия като основен съюзник на Русия в Европа и т.н.

Посочените силно смущаващи връзки на Луврие с Константин Малофеев и Игор Стрелков – Гиркин, подлежат на изясняване, но при всички положения трябва да се установи произходът на капиталите, които според него ще бъдат инвестирани в България, както и кой ще бъде реалният собственик на тези предприятия.

5 коментара

 1. Дани каза:

  Що не ревахте, докато родните политици разпродаваха държавата?

 2. мане каза:

  малко скалъпено ми стои това цялото, ма да ви кажа, все ми е едно кой какво говори. човекът инвестира и няма да остави безработни по улиците.

 3. Олга каза:

  Еми със Донбаристите в Сонбас са свързани, ама глупости

 4. Христо каза:

  Кликата ДП /10/ ли ви принуди да напишете това? Също така, проверих линковете към чуждите сайтове-източници, въпросните са некоректно цитирани като доказателства. Като кликнете върху тях отивате в съответния сайт, но там няма това, за което пише в платената статия. Идиотска манипулация. Мислят си, хората са прости и няма да проверят. Колко жалки сте.

 5. Христо каза:

  Кликата пеевси ли ви принуди да напишете това? Също така линковете към чуждите сайтове-източници са некоректни. Като кликнете върху тях отивате в сайта, но там няма това, за което пише в платената статия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране