17.12.2018 | 16:50
Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия
Киев съгласува провокациите си със "западните куратори и попечители"

Украинският президент Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия. Това обяви в интервю за радио „Комсомолская правда“ руският външен министър Сергей Лавров. В Москва имат информация, че става дума за въоръжена провокация, предвидена за края на декември. Той ще получи отговор и той ще е тежък, уверявам ви, предупреди Лавров. И добави, че Русия няма да допусне Порошенко да нарушава права, които жителите на Крим са защитили в съответствие с международното право.

Киев, подчерта Лавров, съгласува провокациите си със „западните куратори и попечители“. Русия разполага със сведения, че тези хора съветват Порошенко да поддържа бойни действия с малка интензивност, за да може постоянно „да крещи в пропагандната плоскост, че руснаците нахлуват в Украйна“. Целта е военните действия да не се довеждат до фаза, при която да последна пълномащабен отговор, уточни Серегей Лавров.
Външният министър отговори на въпрос защо Москва не признава провъзгласените Луганска и Донецка народни републики. Ако направи това, Русия ще загуби отношенията си с Украйна и ще я остави „в ръцете на нацисткия режим“, каза Лавров.

Първият дипломат уточни, че украинският режим има всички характеристики на неонацистки. Ние не воюваме с украинския режим. С украинския режим, който има всички черни на нацистки и неонацистки, воюват гражданите на Украйна, които живеят в Донбас, продължи Лавров. Той подчерта на няколко пъти, че Русия има отношения с украинската държава, което е „много повече и по-важно за нас от този режим, който се оказа на власт благодарение на това, че Западът предаде всички норми на международното право и международното поведение“. Украинският народ, смята руският външен министър, няма нищо общо с това и огромна част от украинците желаят мир за своята страна и искат да се избавят от този позорен режим.

Лавров добави, че Минските споразумения са единственият способ за преодоляване на кризата в Донбас. По думите му те нямат алтернатива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране