28.09.2023 | 11:06
Лавров: Западът разруши териториалната цялост на Украйна
Причината е отказът да се спазват Минските споразумения

Именно западните страни унищожиха териториалната цялост на Украйна, като признаха, че не възнамеряват да изпълняват Минските споразумения. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руската информационна агенция.

„Когато съавторите на руския президент Владимир Путин открито признаха за Минските споразумения, че по същество са го подвели и нямат намерение да ги прилагат, те бяха тези, които унищожиха териториалната цялост на Украйна, за която толкова постоянно се тревожат сега”, каза още Лавров.

Както отбеляза Лавров, бившият германски канцлер Ангела Меркел, бившият президент на Франция Франсоа Оланд и бившият президент на Украйна Петро Порошенко казаха миналата година, че споразуменията от Минск „са били необходими само за печелене на време, за да се попълнят военните арсенали на украинския режим срещу Русия“.

“Ако те бяха спазили Минските споразумения, тогава териториалната цялост на Украйна щеше да бъде осигурена. Защото това беше тяхната същност: териториалната цялост се възстановява чрез предоставяне на специален статут на Донбас – Луганска и Донецка народни републики”, добави Лавров.

„Мислите на западните дипломати, че Русия може да бъде победена, не им правят чест”, коментира Лавров.

Според него киевският режим продължава да действа и да се държи така, сякаш „вика дупката“, а целият Запад повтаря в един глас „нито дума за Украйна без Украйна“ и „условията за започване на преговори ще бъдат определен от украинския президент Владимир Зеленски.

„Като цяло кръгът е затворен, това е абсолютно задънена позиция и или не отразява наличието на здрав разум в главите на тези, които водят тази война срещу Русия, или отразява тяхната непоправима увереност, че те ще победят Русия И двете „разбира се, не правят чест на Запада и западните дипломати и мислители“, заяви Лавров.

По-рано Зеленски повтори на заседание на Съвета за сигурност на ООН своята така наречена мирна формула за уреждане с Русия, която не отчита позицията на Москва. Става дума за пълното изтегляне на руските въоръжени сили от границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола върху „изключителната икономическа зона“ в Черно и Азовско море. Изпълнението на тези условия, според украинския лидер, може да стане само основа за прекратяване на военните действия.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано подчерта, че така нареченият мирен план на Зеленски е друга методология на САЩ за разпалване на конфликт в Европа. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на Зеленски за мирно уреждане са направени без да се вземат предвид съществуващите реалности.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране