12.02.2018 | 0:01
Леки мъже на Бойко го обласкават интелигентно
Любов и омраза рано сутрин в неделя

Георги Любенов, БНТ: …Както виждате, България е много хвалена в момента заради своето европредседателство, тя е давана като пример, като образец. Сега – идва парадоксът. Вие (Волен Сидеров) не сте най-големият фен на Европейския съюз, вие сте евроскептик по същество. И как тогава приемате тоя парадокс? Всички в Европа казват: браво на България, супер, браво на Бойко Борисов, чудесно се развива – пък вие сега говорите за неща, които са обратната страна на това.

Волен Сидеров, лидер на „Атака“, младши коалиционер, автор на знаменития патриотичен възглас „Курви на Бойко!“: Похвалите за България са главно за това, че в последните години – и наистина премиерът Борисов има заслуга за това – аз не обичам много да хваля, но когато трябва да се каже нещо, трябва да се каже, щото ние имаме една българска болест – всеки да отрича другия; а трябва да я преодолеем и най-после да признаем, когато някой нещо направи, да го признаем – симпатичен, несимпатичен, опонент, няма значение – в случая Борисов има заслуга, защото в момента България се сочи като пример за страната, която дава стабилност в региона. Това е основното, заради което ни казват „браво“.

Също така, че ние всъщност не създаваме проблеми, ние не правим – аз тука бих искал да е малко по-различно – ние не правим обструкции, както една Унгария, да кажем, една Полша, т.нар. Вишеградска четворка; те са директни критици на ЕС и посочват направо, че той трябва да се преформира някак си, което и аз съм го казвал и всъщност отговаря на моите виждания. Но в случая основната партия е ГЕРБ. Тя е по-така, как да кажем, по-кооперативна спрямо Брюксел и не изказва на глас критиките си. Ся, това е тактика на Борисов, той е приел така. Виждам, че печели успехи с нея, значи е правилна за неговото управление. Ся, ако аз бях министър-председател, сигурно щях да се държа малко по-различно, но българският избирател е посочил тези обстоятелства. Затова България днес е сочена (за пример) – защото тя е и стабилна, и виждаме, че е и мост между, примерно, една Турция и Евросъюза, където има напрежение, има търкане. А… ъ… а… е много важно да се поддържа тая дипломация, защото в Турция, да не забравяме, има 3 млн. мигранти, които – ха е казал да отвори вратата – не мога да си представя кво ни чака. Затова дипломацията на Борисов е за поздравление. Ся, може някой да има критики, може би аз съм критикувал неговите отношения с Ердоган. (…)

ГЛ: Защо заблуждават Турция? Ясно е, че няма да влезе (в ЕС). Не е ли това лицемерие? Ще влезе ли в Евросъюза някога Турция? След 50 години ще влезе ли? Няма да влезе.

ВС: Мисля, че има сериозни настроения „против“ от основни държави в Евросъюза.

ГЛ: Ами защо само я заблуждават страната?

ВС: Ами става дума тук по-скоро за дипломатически отношения. Поне за добро отношение – да няма напрежение, да няма конфликти, да няма закани един към друг, каквито чухме. За това може би става дума – и тук ролята на Борисов ще бъде според мен определяща!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране