26.07.2019 | 0:01
Левски пак посрами името на Апостола – падна с 0:3 в Кипър
"Сините" разгромени за 10 минути с 10 човека от АЕК в Ларнака, Живко Миланов с левашки червен картон

Футболния Левски за пореден път посрами името на патрона си – Апостола на свободата Васил Левски, губейки катастрофално с 0:3 от кипърския АЕК (Ларнака) в мач от втория предварителен кръг на Лига Европа.

Тежкото поражение на „сините“ възкреси кошмарни спомени от минали срамни участия на столичани в евротурнирите. При единственото си участие в Шампионска лига Левски бе наречен „евроидиота на турнира“ от авторитетната спортна трибуна „Евроспорт“ заради смайващата голова разлика 1:17 и 6 загуби в 6 мача.

Разгромната загуба на Левски в Кипър бе постигната само в разстояние на 9 минути, след като между 66 и 75 минута кипърците нанизаха 3 гола във вратата на Милан Миятович. Джиану (66), Раул (70) и Хевел (75) се разписаха за АЕК и на практика класираха кипърците в следващата фаза на турнира. Левски се отърва от по-срамна загуба само благодарение на вратаря си Миятович, който през второто полувреме спаси още два чисти гола. Най-чистото положение, създадено от Левски, бе опропастено от Тиам, който в 23-ата минута с удар с левия крак от границата на наказателното поле насочи топката към горния ляв ъгъл на домакините, но стражът на АЕК се разпъна и изби.

Левски игра необяснимо слабо и безидейно след 30-ата минута и логично бе разпилян с 0:3 от АЕК, макар кипърците да не са кой знае каква класа. Едно от обясненията за левашката игра на „сините“ може да се търси в адския пек в Ларнака – 34 градуса, усещайки се заради влагата и влажността на въздуха като 37. Другия виновник за загубата е опитния защитник Живко Миланов, който си изкара глупашки червен картон в последната минута на първото полувреме. Тогава

Миланов запази една топка, която излезе в аут, но в гръб беше ударен от Касес, а двамата си размениха остри реплики. Буквално секунди преди края на първата част опитният играч на Левски се засили силно към противника, но в последния момент се предпази да не го удари. Касес обаче извика силно, симулира и се хвърли на терена. Реферът Тиаго Мартинш без колебание показа втори жълт и съответно червен картон.

Мачът в Кипър ще се запомни и с мелето между запалянковците на АЕК и тези на Левски по трибуните на стадиона в самото начало на срещата. За щастие полицията и стюардите спасиха българите от линч, а след овладяването на ситуацията левскарите бяха преместени в друг блок, като 15 служители на реда застанаха в буферна зона. Късметът на кипърските побойници пък бе свързан с факта, че бойното ядро от агитката на Левски бе на друга трибуна и нямаше как да се притече на помощ на сънародниците си.

Така Левски за поредна година е на път да отпадне рано-рано, още преди настъпването на месец август, от европейските турнири. На „сините“ ще им е необходимо истинско чудо, за да победят с 4:0 АЕК на реванша след седмица в София.

АЕК – ЛЕВСКИ 3:0

1:0 Джиану (66), 2:0 Раул (70) 3:0 Хевел (75)

АЕК: Тоньо Рамирес, Хевел, Гонсалес, Мойсов, Раул, Начо Касес, Труюлс, Састре, Джиану, Тричковски, Акоран

ЛЕВСКИ: Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Давиде Мариани, Станислав Иванов, Паулиньо, Дени Алар

Жълти картон: Миланов, Каргас, Иванов, Акоран

Червен картон: Миланов (45)

Съдия: Тиаго Мартинш (Португалия)

Стадион: „АЕК Арена“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране