17.02.2020 | 11:10
Личната колекция на Божков е надценена
МК няма правомощията да проверява частни лица, твърди министърът

Според министъра на културата Боил Банов частната колекция на хазартния бизнесмен Васил Божков е надценена. „Чак такива същностни предмети за българската история няма. В нашите музеи в България държавни имаме доста по-сериозни предмети“, коментира той пред bTV. По негови думи неправилно се внушава, че културното министерство през годините е стояло и наблюдавало как се множи колекцията, без да предприеме съответните действия.

Банов посочи, че през 2015 г. е проверяван музеят на Божков, но не и частната му колекция, защото МК няма такова правомощие. „Искам да направя едно много важно уточнение – музеят е проверяван 2015 г., музеят съставлява 212 предмета, регистрирани по надлежния ред. Това е музеят. Останалите 2700 предмета, заявени за регистрация, са на частното лице Божков, на лицето Божков, не на музея. Ние нямаме правомощия да проверяваме частни лица. Т.е. това, което Министерството може да провери и е проверявало, са тези 212 предмета, регистрирани по надлежния ред още 2009 г. Фактически колекцията след това не е увеличавана. Това са и предметите, които са показвани по различни изложби, включително извън страната. Всичко останало, тези 2700 предмети са просто заявени за регистриране, но пак подчертавам, от частното лице, където ние нямаме хипотеза, в която да проверяваме“, уточни министърът.

Той е категоричен, че частната собственост е неприкосновена. „И второ, както и сега, вследствие на определени сигнали или проверки от службите, тогава ние имаме своите правомощия. Само и единствено по този ред“, допълни Банов.

Археологът Николай Овчаров, който е съветник на министъра, изрази недоумение защо колекцията на бизнесмена е проверявана само веднъж от МК. „През 2005 г., когато министър на културата е Нина Чилова, започва подготовка на нов закон за културните ценности и през 2008 г. е приет. В него е обявена категория „държател“ – т. нар. държател трябва да докаже произхода на артефактите до 6 месеца, а след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася. Когато умре, те стават собственост на държавата. През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и така се отварят вратичките, които използват колекционерите като Божков“, обясни проф. Овчаров пред bTV.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране