24.06.2020 | 18:32
Лицензът на АЕЦ „Белене“ от Еврокомисията е изтекъл
Проектът не може да стартира без нова оценка за въздействие и съгласие на Брюксел

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене” се нуждае от нов лиценз, какъвто българската страна дори не е поискала, предаде базираният в Брюксел сайт EURACTIV.bg.

На 18 юни властите в София съобщиха новината, че руската държавна корпорация “Росатом” е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ “Белене” в България.

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че българската държава ще участва в проекта за АЕЦ “Белене” със „сериозните“ активи, които притежава. Това по нейни думи е оборудване и лицензирана площадка. „Ние ще участваме с апорт на тези активи“, посочи тя.

В сряда (24 юни) EURACTIV получи потвърждение, че Европейската комисия не смята площадката на АЕЦ “Белене” за лицензирана.

В писмо до адвокат Албена Белянова, която беше сезирала Eврокомисията за нередности в процедурата за избор на стратегически инвеститор на централата, Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален директор от генерална дирекция „Енергетика“, припомня, че планираният нов инвeстиционен проект трябва да е предмет на изцяло ново лицензиране. Това, което е направено преди 13 години, не е актуално.

ЕК посочва, че поканата за заявяване на интерес, не може да се разбира като средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“. Причината е, че това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране