29.01.2015 | 19:24
Лозан Панов е новият шеф на ВКС
Той получи 17 гласа и обяви, че съдебната система е в гежка имиджова криза

След продължително публично заседание, Висшият съдебен съвет избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Той получи нужните 17 гласа. Изборът започна със скандал, след като повечето членове на съвета отхвърлиха предложението да бъде изпълнена препоръката на ЕК да се гласува не електронно, а с бюлетини, за да няма съмнения в обективността на избора.

Един от кандидатите – Лозан Панов, настоя ВСС да промени решението си, дори призова, ако това не стане,  да бъде гласувано за опонентката му. След цял ден изслушване на кандидатите такова предложение бе направено за втори път от още един член на ВСС, с мотива, че при електронното гласуване може да се получи дублиране на гласове,  дори неволно. Кадровиците обаче отново не се съгласиха.За да бъде избран един от кандидатите, трябваше да събере подкрепата на 2/3 от членовете на съвета или поне 17 гласа. Именно това условие провали първата процедура за избор на наследник на Лазар Груев, чийто мандат изтече. Тогава бяха номинирани двете му заместнички – Павлина Панова и Таня Райковска, временно изпълняваща функциите на председател.

Панов: Съдебната система е в тежка имиджова криза

Явяването ми в надпреварата не е самоцел, за да раста в кариерата си винаги съм използвал стълби, а не асансьор„, заяви по време на изслушването Лозан Панов.

Той се обяви за публичен регистър на съдиите, които си правят отвод по дела. И заяви, че „ако приравним гнилите ябълки към бавнопишещите“ той ще взима мерки срещу тях. Панов подчерта, че ще работи за премахване на социализма, като се въведе механизъм за оценяване на работата на магистратите и тежестта на делата.  „Без електронно правосъдие реформа в съдебната система няма да се осъществи, съдебната система се намира в тежка имиджова криза„, каза още Панов и допълни, че съдиите трябва да обясняват мотивите си по нашумели дела.

Той подчерта, че във ВКС има една от най-добрите системи за случайно разпределение на делата, но въпреки това може да се подобри сигурността, по отношение атаки отвън. Той се обяви и за това заплатите на магистратите да бъдат обвързани с натовареността.

Панова: Еволюция, не революция

Всички работят различно, но реформата в съдебната система не трябва да се възприема като революция, а като еволюция, заяви пък Павлина Панова. Тя не се съгласи с опонента си, че трябва да се прилагат „хирургически мерки“ и добави, че няма почва да се говори за „гнили ябълки“.  В изказването си Панова засегна и проблема със случайното разпределение на делата в Софийския градски съд.

Създава се чувство за зависимости и за това как се разпределят дела на конкретни магистрати, дори за изчакване едно дело да се реши „правилно“ от конкретен магистрат. Това не е чувство за независимост„, подчерта тя.

Тя обясни, че положителното мнение на обществото е много хубаво нещо, но не когато се бърка, или иска да наложи решението на съдия по делото.

Правосъдният министър Христо Иванов не присъства на избора, защото участва в неформалното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Рига. По този повод представляващият ВСС Соня Найденова коментира прeд bTV, че не помни в годините назад министърът на правосъдието да е пропускал такава процедура във ВСС.  Председателят на ВКС има 7-годишен мандат, става член на ВСС по право и става един от „тримата големи“ в съдебната власт заедно с главния прокурор и председателя на ВАС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране