19.10.2020 | 23:05
Луда надпревара в ДПС. Четирима искат поста на Карадайъ
Кандидати за председател са Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Илхан Кючюк и Джейхан Ибрямов

За първи път от създаването на Движението за права и свободи членовете му очакват истинско състезание за лидерския пост в партията.

Сегашният почетен председател на ДПС Ахмед Доган бе несменяем начело в първите 23 години от дейността на партията. След оттеглянето му от активната политика през 2013 г. той посочи наследниците си – първо Лютви Местан, а след изхвърлянето му Мустафа Карадайъ.  Този път обаче за поста се спряга повече от един кандидат, след като Карадайъ просрочи с над година и половина 3-годишния си мандат като партиен председател, разкрива “24 часа”.

Изборът на лидер на ДПС бе отложен първо заради европейските избори, а след това и заради местните през 2019 г. Националната конференция бе насрочена за 26 април тази година, но бе отменена заради епидемията от COVID-19.

Отлагането на конференцията обаче доведе до спрягането на алтернативни кандидати за партиен лидер. Първо като човек, който ще смени Карадайъ начело, бе споменато името на депутата Делян Пеевски. Това стана още миналата година, но впоследствие почетният председател Доган в традиционното си коледно слово пред висшите кадри на ДПС настоя сегашният председател да остане на поста си за още един мандат.

След лятната политическа ваканция обаче все повече активисти на ДПС споделят версията, че Доган е размислил. И като евентуални претенденти за поста председател на партията се посочват настоящият лидер на Младежкото ДПС и евродепутат от движението Илхан Кючюк, както и народният представител Хамид Хамид, който е смятан за един от най-добрите юристи в партията.

Депутати от ДПС обсъждат още два варианта. Първият е на лидерското място да застане депутатът Джейхан Ибрямов. Преди години той бе лидер на младежката структура на партията и политически съветник в кабинета на Доган, а съпругата му Биршен Яхова пък дълги години бе секретарка на Ахмед Доган.
Вторият вариант, който засега бил най-сигурен е, че лидер на движението ще остане Карадайъ, но ще е с орязани функции. Вместо него като говорител на партията ще се явява зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

Изборът на нов лидер или преизбирането на Карадайъ начело трябва да стане в края на ноември или началото на декември. Датата вече била уточнена, но от движението засега отказват да кажат официално кога ще е националната конференция. Сигурна обаче е датата за избор на ново ръководство на Младежкото ДПС. Това ще стане на 21 ноември. По принцип в партията първо се избира ръководството на младежите, а седмица или две по-късно се прави и конференцията за избор на партийно ръководство.

От този уикенд ДПС възстанови областните си отчетно-изборни конференции, на които се правят и номинации за нов председател на партията. Последните се проведоха през март преди въвеждането на извънредното положение. Сега областните конференции стартираха от Разград, където за областен председател бе избран Мехмед Салим.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране