19.03.2015 | 7:54
Лукарски дава 1,67 млн. лв. от еврофондовете на телевизии, Дончев – 1,08 млн.
Трите големи телевизии са получили по 420 000 лв. от икономическото министрество
БГНЕС

Вторият кабинет на Бойко Борисов продължава практиката от първия управленски мандат на ГЕРБ бюджетите за популяризиране на европейските фондове да се концентрират основно в 5-6 телевизии и 2-3 радиостанции.

Това става ясно от отговор на Администрацията на Министерския съвет (АМС), след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Справката обхваща времето между 06 август 2014 г. и 23 февруари 2015 г. и включва управлението на служебния кабинет „Близнашки“.

От предоставените данни става ясно, че безспорен лидер по стойност на сключените нови договори е ведомството на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Само месец след встъпването в длъжност на Лукарски, вече са факт три договора за популяризиране на дейностите по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“, става ясно от отговор на Пресцентъра на МИ. Контрактите са с три телевизии, като всяка от тях получава по 420 000 лв., с ДДС, срещу които предоставя програмно време за излъчване на рекламни клипове и репортажи. През февруари ръководеното от лидера на СДС икономическо министерство сключва договор с още две телевизии, за които са отделени по-скромни бюджети от 240 000 и 180 000 лева. Общата стойност, на която възлизат петте контракта, сключени в първите сто дни от мандата на министър Божидар Лукарски, е 1 677 263 лв., с ДДС.

Подчинените на ресорния вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев също бързо осигуряват сключване на договори за популяризиране на еврофондовете. Според справката на АМС, пет са договорите, които са сключени по искане на пряко подчиненото на Дончев Централно координационно звено, за излъчването на телевизионни клипове. На 10 и 13 декември 2014 г., само месец след встъпването в длъжност на новото правителство, две радиа получават по 130 000 и 100 000 лв., а три телевизии съответно по 43 355 лв, 182 000 лв. и 325 000 лв. В края на януари е сключен договор с още една телевизия, на стойност 260 000 лв., с ДДС. Закупуването на програмно време се финансира по Оперативна програма „Техническа помощ“. Подписани са и два договора, един за организиране на информационни събития на стойност – 30 000 лв., за разработка на информационни и рекламни материали за дадени 17 000 лв. Общата стойност на договорите по ОПТП е 1 088 072 лв., с ДДС.

Интерес предизвиква единственият договор, който е сключен за популяризиране на дейностите по Оперативна програма „Регионално развитие“ в последните седем месеца. Той е с една телевизия и е на стойност 443 346 лв., с ДДС. Подписването на контракта е станало в момент, в който Европейската комисия бе замразила плащанията по две от осите на ОПРР. Финансирането на проектите за „Градското развитие“ и „Туризъм“ бе възстановено едва на 23 февруари 2015 г., като преди това България бе глобена от Брюксел със 133 млн.лв. под формата на „финансова корекция“. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството категорично отказаха да съобщят датата на сключването на договора. Така от МРРБ оставиха без отговор въпросът – кой от регионалните министри в периода от август до февруари е разрешил сключването на рекордния като бюджет договор – служебният вицепремиер и настоящ началник на кабинета на президента Екатерина Захариева или Лиляна Павлова, която повторно е регионален министър в правителство на Бойко Борисов.

В краткия мандат като служебен министър на транспорта Николина Ангелкова, която сега е начело на Министерството на туризма, е позволила сключването на седем договора с по една регионална телевизия от Пловдив, Бургас, Русе, Монтана, Шумен, Хасково и Кърджали. Шест от договорите са на стойност до 20 000 лв., а един е за 13 248 лв. Контрактите са за „предоставяне на програмно време“ за популяризиране на проектите, които се финансират от Оперативна програма „Транспорт“.

Три договора са сключени за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони. Два с радиа – един за 70 000 лв. и един за 50 000 лв. Третият договор е с телевизия и е на стойност 15 000 лв., с ДДС. Той е с регионален телевизионен канал от родния град на министъра на земеделието Десислава Танева – Сливен.

Според данни на Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“, за периода от началото на август до края на февруари, има сключени два договора – един за организиране на информацинни дни и публични събития на стойност 43 399 лв. и един за изработка на рекламни материали за 27 360 лв., с ДДС. Договори за излъчване на телевизионна и радио-реклама не са сключвани.

Управляващите органи на Оперативна програма „Околна среда“ и на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ не са сключвали нови договори за популяризиране на европейското финансиране, сочи справката на АМС.

От друга справка, която Администрацията на Министеския съвет предостави на БГНЕС, става ясно, че служебните министри и наследилите ги членове на настоящото правителство са продължили регулярното разплащане по медийните договори, които са сключвани в предишни години. По-голямата част от тези контракти са подписани от министрите в правителството „Орешарски“. То бе първото, което въведе практика периодично да се публикуват всички договори за „информация и публичност“ по еврофондовете. В рамките на тримесечния си мандат и служебното правителство „Близнашки“ веднъж също публикува контрактите. Не е ясно, дали наложения модел за прозрачност ще бъде продължен и от настоящите управляващи. Въпреки многобройните скандали с парите за медии в периода 2009-2013 г., първият кабинет на „Борисов“ не публикува нито веднъж договорите, а разкритията за скандално финансиране за стартиращия частен бизнес на ПР-ките на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, станаха повод за налагането на санкции от ЕК. Разследването срещу Найденов, обаче, не успя да стигне до съд и бе прекратено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране