10.04.2020 | 14:24
Любомир Спасов: За “Топлофикация – Перник” здравето на хората и опазването на околната среда е задача номер едно
Притежаваме най-добрите филтри и сероочистващи системи. Извършваме постоянен мониторинг и прилагаме превантивен подход за опазване на въздуха и водите, казва изпълнителният директор на предприятието

-Инж. Спасов, има ли отражение върху работата Ви извънредното положение?

-Ние, както и всички останали предприятия в страната, усещаме трудности в работата си от въведените ограничителни мерки. Наложи се да направим промяна в работния режим с цел да не застрашим живота и здравето на служителите ни. Разредихме работещите в администрацията, за да осигурим необходимото разстояние между хората. Намалили сме ремонтните дейности по съоръженията на дружеството, някои от тях са отложени. На всеки служител са осигурени необходимите предпазни средства.

Искам ясно да заявя, че нито един представител на Топлофикация Перник няма да бъде съкратен! Трудно е, но всеки един е ценен за нас! Уверявам Ви, че днес сме още по-единни от всякога и заедно изпълняваме своите задачи. Всеки един от нас осъзнава своята отговорност към съгражданите ни.

-Освен зад служителите си, Вие застанахте и зад Общината и Бърза помощ в Перник с дарение на предпазни средства.

В трудните моменти трябва да си помагаме. Не приемаме даренията, които сме направили и ще продължим да правим, като геройство. Не това е целта ни. Разбрахме, че има липса на маски и ръкавици и решихме да помогнем, с каквото можем.

Призовавам всички предприятия и фирми да се включат Всяка една помощ, била тя морална или материална, никога няма да бъде излишна!

-Нека поговорим и за основната Ви дейност и бъдещите проекти. Каква е целта Ви, търсейки нови горива? Вече сте внесли две инвестиционни намерения, а именно за внедряване на биомаса в производството и използване на природен газ през летните месеци.

-Основната ни цел е да намалим въглеродните емисии и с това да подобрим влиянието на дейността на “Топлофикация Перник” върху околната среда. Няма как да минем изцяло на биогорива на този етап, защото съоръженията ни не са пригодени за това. Това важи и за природния газ.

За да продължи да работи нормално пернишката топлофикация, просто нямаме друг избор. Необхоимо е да предприемем действия, за да отговорим на европейския натиск за намаляване. Освен това оради продължителната експлоатация на залежите в Пернишкия басейн, през последните години се наблюдава трайна тенденция за влошаване качествата на въглищата. Поради тези причини ние търсим алтернативни начини, за да може и занапред да осигурим топлина в домовете на хората.

Вижте, самата политика на ЕС е насочена към увеличаване на производството зелена енергия. Тенденциите Усилията са насочени към увеличаване на използването на алтернативни горива в предприятия като нашето. За да продължим да работим, независимо от натиска на ЕС да бъдат затворени въглищните централи, трябва да модернизираме както съоръженията , така и очистващите инсталации, така и да правим „по-екологичен“ енергийния ни микс.

Средствата, които влагаме, са огромни, но вярваме, че тези инвестиции са възвръщаеми във времето.

-Вие осигурихте постоянно видеонаблюдение на подаваното гориво. Защо го направихте и смятате ли, че това ще разсее съмненията, че без разрешение горите и друго освен въглищата или че Вие замърсявате въздуха в града?

-В изпълнение на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух предоставихме на Общината достъп до камерите си. С помощта на системата за видеонаблюдение и контрол се осигурява проследяване в реално време на вида на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото. Отделно на партера в сградата на общината е поставен монитор, така че да бъде осъществяван и граждански контрол.

Смятаме, че това е една прозрачна мярка, благодарение на която ще се прекратят всички спекулации по наш адрес, защото гражданите получиха възможност да следят постоянно дейността ни. От половин година сме в режим на обяснение и опровержение на неверни твърдения. Не можем да допуснем да се хвърля кал по Топлофикация Перник и ние да не се защитим.

Притежаваме най-добрите филтри и сероочистващи системи. Извършваме постоянен мониторинг и прилагаме превантивен подход за опазване на въздуха и водите. Стриктно спазваме българското и европейското законодателство и приоритетите на ЕС за производство на енергия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране