12.08.2020 | 16:31
Лютви Местан се изправя пред съда на 15 септември
Председателят на ДОСТ е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе

Окръжният съд в Кърджали насрочи делото срещу бившият лидер на ДПС и настоящ на ДОСТ Лютви Местан за катастрофата с негово участие, предизвикала смъртта на малко дете.

В Окръжен съд – Кърджали е образувано наказателно дело от общ характер № 152/2020 г. с подсъдими Юсеин Тефик Ахмед и Лютви Ахмед Местан, съобщава официално съдът. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе на 14 април 2019 г. на кръстовището на главен път I-5 и пътя за село Загорско, община Момчилград. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание на 15 септември 2020 г. от 10.00 ч., добавят от съда.

Прокуратурата внесе обвинителен акт, в който се твърди, че Ахмед, който е и баща на бебето е нарушил нарушил правилата за движение по пътищата, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост и не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Той се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете, твърди държавното обвинение.

Лютви Местан пък е предаден на съд, защото при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство и извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак и с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив. То е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Юсеин Ахмед е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Лютви Местан – мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране