19.08.2018 | 22:23
Махането на Милен Цветков е в угода лично на Борисов. Каквото и да приказват

В „Люти чушки” на Радой Ралин и на карикатуриста Борис Димовски има епиграма със заглавие „Кадрова политика” и – „Който дрънка е за вънка”. Карикатуристът е нарисувал една камбанария, от която изхвърча камбаната. В онова соц-време критичните към властта изхвърчаха, а точно в медиите имаше критично настроени, които бяха мачкани, уволнявани, местеха ги „на друга служба”. Които бият камбаната…

Нова телевизия уволни Милен Цветков. Пак. Всъщност не го уволнили, спрели му предаването, и му предложили да стане коментатор …в предаването на Гала… Дето се вика – предложение, на което няма как да не откаже. Подигравка.

Нова тв се затвърди като

най-цензурираната и обслужваща

властта телевизия. Свалянето на Милен Цветков от екран, който веднъж беше изгонен оттам, а после върнат и изтикан в полунощ, за да не го гледат, без съмнение е в услуга на властта.

През януари 2010 г. го махнаха от сутрешния блок като неудобен на Борисов. Лично. Това е главната причина. Борисов е отмъстителен, властен, иска да командва всичко в държавата. Като водещ на сутрешния блок Цветков си позволяваше да пита или да подава реплика, например – „Защо е десен Борисов, защото е седял отдясно на Тодор Живков ли?” Честолюбивият Борисов помни и показва кого не харесва.

Малко преди да уволнят Цветков тогава, Борисов се оплака в едно предаване, че нямал никакъв медиен комфорт – „Сутрин ме почва Милен Цветков, вечер ме свършва Слави Трифонов” Спомена и съботното предаване на Мира Баджева. Всички тия водещи бяха разкарани тогава, остана само Слави Трифонов, защото Борисов нямаше толкова власт над бТВ и няма как да спре най-гледаното шоу в частна телевизия без грандиозен скандал.

Цензорите: Дидие Щосел, шеф на Нова бродкастинг груп и Силва Зурлева, член на борда на директорите, която изпълнява функциите на политкомисар. Снимки: от екрана и Петър Ганев

След като го изгониха Милен Цветков една година той води предаване онлайн, в специално направен сайт. След година го върнаха, с надежда, че му е увряла главата и ще бъде послушен. Дадоха му да води авторско предаване „Часът на Милен Цветков” в 17,30 следобед, но глава пуста не увира… Пак стана неудобен. Читателят може да изгледа видеото тук с разговор между Цветков и Борисов 2011 г., в което ще види може би един от редките случаи водещ в студио да задава неудобни въпроси на Борисов, който говори като чорбаджия, с характерен, натежал от тежка вечер, глас – виж тук (бел. ред – караницата започва след 7-ата минута, преди това е само загрявка с неудобни въпроси).

Тогава спираха Милен временно, после го тикнаха след полунощ, да не го гледат много хора. И там стана неудобен.

Малко преди да го изгонят сега, спряха едно от предаванията му и пуснаха запис от предишните дни. Беше анонсирал разговор по

темата за „гръцкия остров” на Борисов

Обявена като „фалшива новина”, но най-важното, че новината я направи премиерът Борисов, който изригна в Брюксел пред репортери на телевизиите, че писали за него такива неща. Никой не беше ги забелязал в слабо известен сайт, от който никой не иска да вземе новина. Премиерът я превърна в централна новина, с театрално изиграно възмущение. Сякаш да подготви почвата, че идват истински новини – за някаква къща в Барселона – които след такова шумно огласяване за остров, по аналогия също ще минат за фалшиви.

Както и да е, мина месец и Милен Цветков беше изгонен от Нова тв.
Тази телевизия става и несигурно място за работа за водещи, редактори и репортери. Ще се закотвят там само послушни, с дългосрочните договори.

Как пък у нас в една телевизия не се чу глас срещу цензура, или журналисти да се възпротивят за методи на работа, спиране на теми и събеседници. Един се обади – репортерът Васил Иванов направи скандал, като обяви, че има системна цензура в Нова тв. Спряха предаването на Слави Трифонов с него. Васил Иванов попадна на работа в „Канал 3”, свързан с Пеевски. Това стана причина да го обвинят, че всъщност извадил компромат, за да свали цената на Нова тв, да я купи Пеевски. Само че я купи чешки инвеститор, а Комисията за защита на конкуренцията провали сделката с мотиви, които няма как да издържат в съда, освен ако и на него не му наредят.

Сегашното положение в Нова тв е идеално за Борисов. Шефовете, цялата телевизия, откровено и отявлено го обслужва. Там са ексклузивните интервюта с хора, които се опитват да потушат всеки скандал или недоволство към властта. Там са удобно подбраните събеседници и теми.

Тия дни в Щатите 350 вестника надигнаха солидарно глас срещу Тръмп, че заплашва свободата на словото. А той никого не заплашва, там не уволняват заради него. Медиите се изправиха срещу него, защото Тръмп просто непрекъснато говори против тях, обвинява ги във фалшиви новини, че манипулират и т. н. И „Уолстрийт Джърнал“ (най-тиражният вестник в САЩ) се разграничи от общата позиция на вестници, каза, че така те посягат пък на свободата на словото на президента.

У нас имаме обратен проблем –

медиите са като пропагандни рупори на Борисов,

разпространяват непрекъснато лъжите и демагогията му, живеят си в хармонична симбиоза. И никой отникъде не се възпротивява, само някои сайтове си позволяват. И социалните мрежи, разбира се, макар че в тях се води война.

Новината за уволнението на Милен Цветков е от четвъртък. В петък до следобяд бърз преглед с търсачката показваше, че освен новини „Махат Милен Цветков“, „Свалят предаването на Милен Цветков“, и услужливото „Милен Цветков си тръгва от Нова тв“, не се виждаха други заглавия – нещо в медии някой да реагира възмутено.

Разбира се, жълто-кафяви сайтове си измисляха – „Милен Цветков проговори пред Пик“ – според този сайт водещият казал, че се учи да кара сърф на морето. Само пред „Пик“ и „Разкрития.ком“ е „проговорил“ Милен Цветков.

Впрочем, нелепо или не – на две места има заглавия, които издават някаква възмутена реакция – в „Аларманюз“: „Безобразието продължава, след Ани Цолова махат и Милен Цветков“, и в … „Брадва.бг“: „Петър Волгин избухна за уволнението на Милен Цветков“ (извадили са негов цитат от Фейсбук). Е, това ли са ни свободните медии?

Всъщност не са само медийните шефове на каишка в ръката на Борисов и чрез тях той кадрува задкулисно. Той си има фенове сред журналистите, лично предани водещи, редактори.

Няма нужда с Пеевски да купуват и двете големи телевизии, както говорят за тях. Те и без друго им се навеждат…

(Като приложение виж тук – предаване на Милен Цветков за досието „Буда“ на Борисов. Допуснали са темата, но задължително с поканени двама „живи заглушители“, които трябва да опазят авторитета на премиера – Коритаров говори надълго за своето досие и за Хизбула, за да запълни времето, а Колтуклиева се бие като орлица и не дава думата дори на водещия, да не се чуе нещо лошо за Борисов. Най-вероятно тези предавания ще бъдат изтрити от сайта на Нова тв, каквито случаи има).

Иван Бакалов, е-вестник

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране