22.02.2015 | 18:27
Майката на убития Шарков: Светлозар Лазаров лъже и е виновен
Ваня Рибчева разкри ужасяващи детайли от операцията в Лясковец миналия март

„Аз не знам как спят майките на тези сто момчета в отряда“, каза в първото си телевизионно интервю Ваня Рибчева, майка на убития преди година в Лясковец командос Емил Шарков в интервю за Нова телевизия.

Тя обвини директно за смъртта на сина си главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на отряда на баретите Георги Гайков.

Ваня Рибчева обвини и в лъжа Лазаров, който представил операцията като успех, а Шарков – като свой приятел.„Когато лъже лицето Светлозар Лазаров, това е проблем на родителите му, че не са го възпитали. Но когато лъже главният секретар на МВР генерал Лазаров, това вече е проблем на цялото общество“, каза Рибчева.

Майката на Емил Шарков няма обяснение защо Лазаров още е на поста си. „Дали е ценен, дали удобен, не знам“. „Той е поставен на този пост и не може да си подаде оставка, защото този, който го е поставил, не му е казал „Оттегли се“, каза още Рибчева.

Майката на командоса все още очаква да бъдат назовани лицата, които имат отношение към инцидента. Тя разказа подробности от собственото си проучване, което е направила в последната една година.

Емил не знаел, че предстои акция на 14 март – на предишния ден навършил 40 години. Малко преди края на работния днес научил за операцията и не се прибрал вкъщи. „Просто не ми е ясно кога са писали планове и кога са правили подготовки“, попита майка му.

Казали им да си вземат кой каквото оръжие има зачислено, а получената схема нямала нищо общо с разпределението на етажа, на който живее Петко Петков в Лясковец. В 6 часа сутринта са имали разрешение да нахлуят. Започнали с халосни патрони. 2 екипа е трябвало да влязат през терасите, а един да проникне през вратата. „Не са обърнали внимание, че от търновската полиция е имало информация, че вратата е барикадирана, усилена от вътрешна страна, че има изправени радиатори пред прозорците – на тези неща въобще не е обърнато внимание“, разказа Рибчева.

„Тогава Гайков е казал „Бързо, че в 12,30 имам обяд с чужда делегация“. Чиста случайност е, че не са загинали повече хора“. След като Петков ранил трима полицаи, останалите очаквали да получат заповед за отстъпление, защото така е по правилата. Тогава Гайков разпоредил да влизат и така загива Емил Шарков. По-късно Петко Петков се предал, защото бил тежко ранен. Това не попречило на пристигналия главен секретар Светлозар Лазаров да обяви акцията за успешна, а Петков – за заловен.

1 коментар

  1. Андрешко каза:

    Абе ЗАЩО продължават да ни правят на маймуни ???
    ЗАЩО ОЩЕ НЕ СА казали КОЙ е истинския убиец на Шарков ???
    Щото се оказа , че това далеч НЕ Е лудия Петко !
    Шарков загина ОТ ПОЛИЦЕЙСКИ КУРШУМ ! И това е жестоката истина !!!
    КОЙ е стрелеца ???
    И КАК е могло да се допусне ???
    Дали пък балистичната експертиза няма да изчезне барабар с някой професор по съдебна медицина ( така както стана в случая Белнейски ) ???

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране