20.11.2020 | 17:09
Македония ще влезе в Европа покрай България
Скопия смята, че София го тика към балканизация

Македонският вицепремиер Никола Димитров разви пред австрийския вестник „Дер Щандарт“ тезата, че страната му може да мине и без България по пътя си към Европа. За целта Скопие ще се обърне към по-приятелски страни в ЕС.

„Ако процесът ни на присъединяване е сведен до двустранен въпрос, в който дискусиите за историята ще станат по-важни от борбата с корупцията, от независимостта на съдебната система, функционирането на демократичните институции, свободата на медиите, околната среда и енергетиката, тогава това не е процес, който ни европеизира, а процес, който ни балканизира. Ето защо се нуждаем от програма за реформи с мрежа от приятели, които са тук, за да ни помогнат и трябва да си поставим ясни цели и да работим по тях “, казва Димитров.

„Първоначално бяхме блокирани от Гърция, но решихме този проблем. Тогава Франция създаде нова методология за разширяване и сега има нов проблем с България. Наистина е трудно да се разбере дали ЕС се отнася сериозно към нас. През март тази година все пак имаше зелена светлина от Съвета на ЕС – България беше част от този консенсус. След това, през октомври, получихме много положителен доклад от Европейската комисия.“

Димитров подчертава, че няма да се водят преговори „кои сме и на какъв език говорим“. „Това е част от исторически процес, а не от политическо решение. Дължим на нашия народ да защитаваме неговото достойнство и идентичност. Ако София не се оттегли, ще трябва да намерим нови начини за европеизиране на страната си“, казва Димитров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране